JANGAN DINANTI PADA YANG TAK SUDI, JANGAN DITUNGGU PADA YANG TAK MAHU

Tuesday, January 15, 2013

Himpunan Kebangkitan Rakyat #KL112

Assalamualaikum readers dan blogger sekalian. Dah baca entry tu mesti ada yang berminat dan ada juga yang menyampahkan....hahaha ialah kita nih ada pendapat masing2 dan juga fahaman politik masing2 kan. yup gwa tak salahkan reader yang nak maki gwa, gwa paham...kahkahkah..gwa tak kisah langsung.



So gwa nak story kali nih about the HKR nih jek. Tapi sapa la nak baca pulak kan klu gwa story, member gwa ramai yang tak suka benda nih....yang lagi teruk tak tahu menahu langsung...logik lah kalau member gwa yang bergelut dengan exam tak tahu menahu kan...depa fokus..tapi nih yang dah abes exam bekerja lagi haaa...pon tak tahu...hahaha... lantaklah..bukan tanya dalam kubur pon kan...gwa syak lah...diorang tak tengok tv mungkin dan juga takda internet..kahkahkah.

So perjalanan gwa menuju hari sejarah nih bermula pada malam 11.Jan 2013. Gwa gerak ke Shah Alam ke rumah member gwa. Dia jer lah yang semangat sikit pon..yang lain gwa ajak juga tapi biasalah....sembang kencang! So gwa sampai Shah Alam dalam jam 5.30 pg la... Member gwa (Pet) bwk gwa makan dulu pastu balik rumah dia kat Seksyen 11, bersiap mandi bagailah kat c2.

Then dalam jam 11 pagi gwa dah tahan sangat tgk crita2 kat FB dan twitter yang dah ramai mula gerak, gwa bingkas bersama pet mula bergerak. Kitaorg naik komuter kat Shah Alam. Dan kat c2 jgak lah gwa rasa cam jumpa kawan baru..kehkeh...gwa tengok otai2 semua relax jek dress up dgn t-shirt HKR..gwa menyirap beb, gwa takda t-shirt! Dalam tren lagi lah..Barah gwa rasa! hampir 80% bert-shirt dan mafla yg bermotifkan HKR. wuwuwuw. Tapi nseb baik lah ada jual jgk kat chek point..ehehe..ole2

Kitaorng landing Stesen Kuala Lumpur. kat c2 baq hang cam pesta dah...warna warni betul...semua relax dan cool jek..polis pon cool dan hensem jek..Kuar je stesen gwa dah dengar ucapan2 yang membingitkan telinga macai. kat c2 ucapan dari bilis2 PR jek..nak kasi warming up dulu.. kahkahkah....kitaorng lantas terus menerpa ke arah Masjid Negara. ni adalah salah satu check point sebelum gerak lokasi utama, Stadium Merdeka. Kami relax dulu c2, solat Zohor c2. After that baru lah beraksi di jalanan.





Jarak antara Masjid Negara ke  Stadium Merdeka 5 km je. Sumpah gwa rasa kurus. hahaha. kami jalan ramai2. heaven betul..yelaaa bila nak dapat jalan atas jalan raya dengan selamat di Kuala Lumpur..ini kalilah! Manusia jgn cakap laa...view mmg cantik lah, colourful betul jalanraya pada time tu. Nice moment. Alhamdulilah takda la kejadian yg tak diingini. betullah apa org kata, takda provokasi, takda keganasan. Polis trafik pon baek2 belaka..bersalam,senyum lagi kat peserta. Nothing to worried.


Then sampai stdium jer, gwa kagum, terkesima, kaget. Lautan manusia memenuhi stadium. dalam dan luar Masyallah! Sangat berwarna-warni, meriah. Kat sana kami dengarlah amanat, ucapan, sajak, lagu dan sindirin dari pemimpin PR. oklah bagi gwa kan....sebab kat media perdana memang haram jadah lah nk dapat kan. then dlam 5 ptg dah habes lah majlis, tak kecoh, tak ganas, tak salah. semua dalam keadaan SANTAI, kehkeh. so dah la story gwa yea. sory boring. tapi disebabkan ni blog gwa kan. gwa story lah.


Assalamualaikum. Terima Kasih. Salam Perubahan

#KL112
#HKR
#LawanTetapLawan



Thursday, January 10, 2013

Adam dan Kerjaya beliau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera duhai pembaca blog usang ini.
Thanks kerna sudi menyinggah secara tak sengaja atau pon mmg tertunggu-tunggu cerita gwa. 
Kehkeh izinkan gwa prasaan kejap.

Okeh entry kali ni gwa nak story next event dalam hidup gwa. Yaa bukan cerita gwa dah dapat awek apatah lagi cerita kahwin gwa. No.No.No...yang tu masih kelam lagi...kehkeh.

Cerita kali ialah cerita tentang kerjaya gwa selepas tamat dengan selamat dari pengajian gwa selama 3 tahun di bumi darul Iman, UMT. Alhamdulilah, gwa dah bekerjaya sekarang setelah hampir 6 bulan gwa menjadi insan yang tiada kerja dan rupa. but rupa tu sampai sekarang lah masih tiada..hehehe. Sebenarnya genap arinih, dah 4 minggu lah kira gwa dah kerja. ya sebulan jugak..gwa start lapor diri sebagai Research Assistant (RA) pada 16 Disember 2012. ehhh dah lama la kiranya...tahun lepas kan..kehkehkeh.

About my company, yang diberi nama World Fish Centre yang bercenterkan Penang sebagai HQ mereka. Company nih kira level international lah jugak. Tapi gwa sebagai kuli dan balaci di company ni ditempatkan di cawangan Jitra jer. Alhamdulilah sangat2...sebelah rumah ja. Kalau nak buat perumpamaan  betapa dekatnya 'kentut pon dengar' but that is nonsense kan... hahah. Then my company is about a welfare lah jugak...company nih tak buat keuntungan pon. Macam tanggungjawab sosial lah..company nih lebih memfokuskan pengeluaran anak benih ikan dan diberi kepada negara dunia ke-3 yang miskin dan sedang membangun like Bangladesh, Sudan and other else. Kat cawangan Jitra nih iaitu tempat gwa buka,tutup periuk nasi gwa nih just fokus kepada pengeluaran dan peningkatan genetik terhadap ikan tilapia GIFT (Genetic Improvemet of Farm Tilapia). 

Ni lah logo company gwa.




So kerja gwa kat sini dibantu oleh seorang senior yang juga (RA) dan juga 3 orang pekerja am. Gwa kalau takda diorang nih memang goyang lah...yelahhh budak baru nak up kan. kehkeh...tapi diorang ok lah dengan gwa...bagi kerjasama yang bagus dan interaksi kitaorang pon terbaik. mudah kerja.
Sebenarnya lokasi kolam nih adalah dalam tanah Pusat Pengembangan Akuakultur (PPA). So kiranya company gwa nih pinjam kolam dari PPA lah..so gwa kat sini bukan sahaja kena mengadap orang2 dari company gwa..malahan kena jugak respect dan bertegur sapa dengan orang Jabatan Perikanan. Kira kalau dalam lagu nih kira featuring by lah...hahaha.

Dress up gwa plak memang tahap orang buat bendang, pekerja kolam lah...so latihan gwa  pakai kemeja, tie, seluar slack sebelum nih dekat UMT adalah sia2. kahkah..tapi gwa pasrah..tak payah gelabah nak iron pepagi...nih kalau gwa ada bini nih..mesti dia sayang lbh sbb tak payah iron baju gwa...kehkehkeh. Time kerja gwa plak 5 hari seminggu dari jam 8 pagi sampai 5 petang...Khamis jam 4.30 petang. Tapi kalau ada emergency kes ke, on call ke (cm doktor weh) kena lah p walaupon time ujung minggu. Ok part yang paling gwa heaven sekali ialah gwa balik makan tengahari kat rumah sebab rumah gwa kan kalau kentut pon dengar. Sempat lah juga gwa nap kejap...kehkeh...

Bab gaji plak..Alhamdulilah dengan rezki Allah nih. Boleh lah nak menikah dalam masa terdekat nih..kehkeh...ok sesapa yang rasa dia nak kena pinang ngan gwa get ready ok..kehkehkeh. 

Oklah gwa rasa setakat nih dulu entry bosan gwa kali nih. Harap kawan-kawan yang belum bekerjaya tu dapat buat solat hajat, dhuha dan berusaha..insyallah rezki semua dah Allah tetapkan. jangan risau. yang penting Usaha, Doa dan Tawakal. Yakinlah Allah adalah sebaik2 perancang. Dan korang pon doakan lah gwa supaya dapat rezki yang diberkati dan dijauhi sifat kedekut dan takabur. Assalamualaikum.


Tuesday, January 1, 2013

Happy New Year 2013

Assalamualaikum dan hai. 
Ya itu sahaja untuk tahun baru nih. 
Gwa bukan nak buat ucapan, tq.