JANGAN DINANTI PADA YANG TAK SUDI, JANGAN DITUNGGU PADA YANG TAK MAHU

Friday, November 30, 2012

Officially Graduate

Salam semua. 

Merujuk kepada tajuk entry diatas adalah dimaklumkan bahawasanya Muhammad Adam b Mohammad Asri (bukan Am) tau..telah pon selesai mengikuti pengajian dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Sains Agroteknologi Akuakultur dari Universiti Malaysia Terengganu. Di kesempatan ini saya mengucapkan setinggi kesyukuran kehadrat Ilahi yang telah memberi saya ruang dan peluang untuk menamatkan zaman bujang....ehhhh ok salah. Menamatkan pengajian saya. 

Sehubungan dengan itu satu majlis telah diadakan untuk meraikan saya dan rakan-rakan. Ok saya malas nak story. Biarlah gambar yang berbicara. rollingggggggg...

Ni sebelum masuk rehersal. 23 November.

Pastu gambar kat bawah semua dengan member yang paling saya rapat dari awal masuk UMT sampailah hujung nyawa hendaknya.Yang lain pon rapat juga tapi nih kira tau baik buruk saya lah konon..hahha.They are my BFF. Cekedauudd

Me and Nadiah (penasihat merangkap AJK lepak gua)

Saya dan Farzana (kakak terbaik gua)

Saya dan Faizul Ryzal (mentor moral gua)

Saya dan Akmaludin (penasihat agama gua)

Am dan Azrina 


Am dan Adilah

gua dan Amry (bro yang paling gua sayang dan boleh diharap)

Ok habes dah bab rakan baek saya. So,  korang tak payah la nak teka-teka mana satu kekasih hati gwa, memang takda la. hahahha. Next, kita teruskan rolling dengan aksi bersama family terchenta saya pulaklah ye...rollllll babeh...


Salah seorang adik gua. yang lain tak ikut

ni big boss gua



ni mak gua



Bapak gua nak juga

  
Giliran mak gua try plak..muat2 jek
Okeh yang tu jelah kot gua rasa nak share kali nih. Sory sebab gua tak karang cerita kali nih sebab gwa tau korang pon bukan suka baca sangat pon story gwa nih kan. Banyak melalut jek....ayat plak tak power kan. So gwa story bergambar je lah. So gwa ucapkan tahiah pada rakan2 gua yang lain yang telah berkonvo dan terima kassih pada family, rakan , pensyarah-pesyarah gwa yang telah banyak membantu gwa sehingga gwa grad. So fokus gwa sekarang nak kerja dan kahwin. Sekian.....hihihi

Sunday, November 18, 2012

Layang-layang

Aku mungkin bagi kau hanyalah layang-layang.

Layang-layang yang kau miliki.

Layang-layang yang darinya kau terbangkan melawan arah hembusan angin.

Layang-layang yang darinya kau hiaskan dengan berbagai warna dan bahan.

Layang-layang yang darinya kau belajar mengawal panjang tali bila perlu.

dan

Layang-layang yang darinya kau lepaskan bila kau sudah lelah bermain.

Saturday, October 20, 2012

Selamat Tinggal Makanan Free!

Assalamualaikum pembaca.

Ya bertemu lagi kita kali ni....agak lama berpisahkan, sory sebok sikit banyak benda nak kena pikir (pikir idea nak tulis apa la)...hahaha..tak macam blogger azrina dan nasihah tu, update selalu...byk idea lah diaorang. aku jgn harapp la..klu takda benda big yang berlaku...memang sawang la belog nih.

ok cerita kali nih tak menarik juga tapi macam biasa lah..ni belog aku jadi suka ati aku lah nk cerita apa pon kan...hahahh..sebenarnya cerita kali nih mengenai kerjaya aku sebagai tukang angkat pingan,cawan,sudu dan garpu profesional yang telah berakhir. Ya aku menamatkan zaman bujang aku...ehhhhh salah, zaman keja aku kat Bangunan Kementerian Dalam Negeri pada khamis baru nih. reason dia hanya tuhan saya yang tahu..kehkeh...

Sepanjang 2 bulan kat situ macam2 pengalaman adam timba dan cedok....ahaha yang duka..yang suka..yang paling membanggakan ialah sebiji pinggan dan cawan pon adam tak pecahkan tau..hebat kan! walaupon dibuat dari plastik kira tak pecah tu kira bagus la kan...walau pon berpuluh kali adam jatuh kan...hahaha.

Rakan sekerja pula peramah dan ceria, memang tenggelam lah suara adam kat situ walaupon adam peramah. betol tak kawan2?...ngehhhh. pompuan ada laki pon ada..tapi pompuan mmg adam tak tumpu perhatian sangat (maksud x ramah sangat) sebab yang sorang tu dah kawin..ada anak dah pon...n yang sorang lagi tu cikaro kepada ketua kafe (merangkap pengurus cawangan c2 lah). memamg malas nak beramah la..kang labam biji mata...hahahah...so adakah adam dah beubah?...tidak lagi usha perempuan?....ya adam telah berubah...adam tengok pinggan dan cawan banyak dari perempuan..ya ini betol...kehkehkeh....

Adam masuk kerja situ sepatutnya jam 7 pg...tapi bila dah lama2 nih...makin berani skit datang lewat..n at the last day..adam datang paling lewat...kafe dah open, orang2 lapar dah masuk pon adam tak sampai lagi...hahaha..petanda nak berenti la tu...hahaha...keja abes dalam jam 5..siap kemas sapu, mop semua la..

By the way keja adam bukan setakat angkat2 je..kadang2 co-worker tak datang kenalah ganti..yang teruk bila tukang basuh pinggan tak datang...huishhhh lencun la seluar basuh pinggan...hahahaha...nak g tandas pon pakai apron..sbb nak cover basah kat seluar...hahahaha...miss that moment!... kadang2 juga bantu bungkus air...kalau pandai buat air dah wajib kena buat punya...nasib baiklah buat2 tak pandai...ngehhhh...(semua benda aku yang kena buat!)

Tapi dalam banyak moment keja kat situ, moment terbaik ialah bila time staf situ datang kafe la....uish yang comel2 yang sempat adam scan ada lah 2-3 orang....2 dari imigresen dan 3 dari JPN (dah 5 tu)...hakhak....comel baq hang..tergugat adam..kalau adam ada bini confirm dah bermadu bini adam tu...hahaha... tapi apakan daya hanya mampu memandang la,,,orang angkat pinggan dan gelas..manakan staf nak pandang..isk..isk..isk...
tapi depa ok ja..bila adam senyum depa balas senyum ja...uishhh melting melting baq hangg...hahhaah.

Pastu moment best la jugak ialah time melahap laaa....haahaha..kat situ klu nak makan kena awal dalam jam 11 kna makan dah sbb time tu org tak ramai, bleh fkos keja (kononnye) time lunch nnti. Ko bayangkan kedai  makan tu bapak kau yg punya, amik semahunya lauk, penuhkan pinggan dengan berbagai jenis lauk, air plak tak men la air kenduri (air sirap)....jus epal, jambu...laaa...hahaha...heaven oi heaven..makan free tak kena catu...hahahaha..tapi semua tu dah tak da...huhuhuhu.



Bila kerja kat tempat crowd gitu dah tentulah byk org yang kita jumpakan...ada yang dah rapat juga...bertegur sapa ngn adam...hihih..seronok lah berkawan dengan orang2 yang dah berumur nih...lawak depa pon mendalam...tapi kena pham betol2 laaa..baru boleh tersenyum.hihihi...yang muda2 pon ada...sama kepala ja dgn depa punya sempai (senior)....sebab tu boleh duduk sekali makan,lepak....ermmm byk la cara adam belajar untuk bekerja dengan yang lebih senior...yang kaki ampu pon banyak..yang pemurah pon ada...kira nak belanja orang memanjang....yang harap suka kena belanja pon ada...haha..menunggu jaaaa...macam2 ragam manusia nih.

Serius sepanjang 2 bualn nih amat bermakna bagi adam...sungguh banyak kenangan terkumpul dalam minda nih...dah kena buka folder baru la plak dalam minda nih...hahaha...Terima Kasih adam ucapkan kepada Mak su irah dan suami dan anak2 (bos empunya kafe) bad,man,man besi,kyle,farah,mina,mak njang. kenangan bersama anda akan adam selitkan di minda dan hati ini. terima kasih atas penagalaman yang diberi.

So adam dah berhenti nih, apa haluan adam seterusnya...haaaaa misteri kan....nanti kan episod kerjaya adam  pada episod akan ddatang...hahaha...adam tutup entry kali nih dengan
Assalamualaikum!

Thursday, September 13, 2012

Twitter dan Kedai Mamak

Salam...ya ketemu lagi kita ya....alhamdulilah..sihat semua hendaknya...ok kali ni i sumpah i taknak story sal hati dan perasaan...belum masanya lagi..kehkekeh...ok kali nih i story sal term2 dalam twitter yang sering kali i jumpa selaku pentwit tegar...hahaha....yang takda twitter tu sila buat2 paham juga sebab korang dah mula baca blog..taleh nak tekan pangkah lagi dah...hihihi...takda lahh..dipersilakan klu tak minat...tapi kan..kot2 dengan terbaca nih...korang berminat nak buka akaun twitter ke...hahaha...ok dah. kita mula ye.

Terma dalam twitter nih i comparekan dengan aktiviti kat kedai mamak....bagi jelas mudah pham...kadang2 org kita nih...tahu benda tu...tapi tak pndai explain ..kan...kan...ke aku sorang jer cam tu...like jika betol...hahaha.ok..kita mula ye..1...2..3...


1-Delete twit tu mcm, kau lepak dgn kwn dekat mamak, tapi kedai tutup. tak jadilah nak lepak kan.


2-Favourite twit tu cam kau lepak dengan kawan, pastu kawan nshat kau, kau trima dan jadikan pedoman.


3-Hasgtag tu cam kau lepak ngn kawan kat kedai mamak...dia crita topik tu je mamanjang.


4-RT- retweet tu cam ko lepak ngn kawan kat mamak,dia ada cter best..dan ko pn rasa best ko ulang balik apa yang dia crita.


5-cc plak cam ko kena bayar apa yang kawan ko makan.tapi kawan ko cakap..kawan ko yang sorang lagi suruh bayarkan.


6-Block plak cam lepak ngn kawan, tapi ko malas nak dengar dia sembang, ko pelan-pelan tengok game bola kat skrin besar.


7-Unfollow tu macam,kau tgh lepak dgn kawan kat mamak, malas nak dgr dia sembang ko p pindah meja lain.


ok dah la kot...tak ada idea dah...hahahha....assalamualaikum!


Wednesday, September 5, 2012

Kerja Oh Kerja

Alhamdulilah dah 3 miggu kita beraya kan. Amacam..perut masih steady kah?..i maintain jewww...hhihihihi....seluaq ngan baju kalau dah tak muat tu p sedekah noeeee...hahaha...ok selesai puasa 6 lagi cantek kawan.Ok i nak cter what happen to me currently.....nak baca silakan...taknak baca sila tekan button pangkah kat atas penjuru kanan skrin hang!....

Ok i start lah ye...i sekarang keja part time kat kafe di bangunan Komplek Kementerian Dalam Negeri, Alor Setar. i mula dari 7 pagi sampai la 5 petang...ikut office hour. Penat nya bukan main haaa...lenguh kaki baq hang. I kat citu buat macam 2 la...basuh pinggan, angkat lauk...tapi jawatan utama i ialah angkat pingan..lap meja...kira front line la...klu takda i ...besepah la meja tu...hihihi...pnting tau i neh...

Ok selesai dah part keja sementara...i sebenarnya tulis entry ni lepas dapat tau sorang member i dapat tebiu (interview) kat KL nun...tebiu dengan syarikat swasta...besaq gak syarikat ni...dalam bidang pengajian kitaorg jugak laaa..Dapat je berita tu i happy untuk dia dan suka sangat bila tau kawan2 dah ada peuang untuk bekerja. ...TAPI....jauh di sudut hati i neh rasa risau...i satu tebiu pon tak lekat tau..haaaa... macam2 dah i buat tau...dah berjuta resume i antar (hyperbola)...tapi takda balasan ponnn..berjam2 i abeskan masa chek e-mail.....pon takda..bila i kecewa...i terpaksa la buka facebook...hihihi...ermmm skang nih i usaha je korunk....usaha,tawakal dan pasrah...tu jer mampu...mohon awak2 semua yang baca doakan i ye...nak sangat keja...sebab niat nak balas jasa bonda dan ayahanda.

Ok selesai rintihan hati i malam nih bab masih tak dapat panggilan interview. kita teruskan lagi cerita mengarot i ni lagi ye....Bab mesej i tak dibalas kawan2 i yang dah bekerja....huihhh yang ni serius i sentap sangat...iye laaa..i pon keja what..part time jelaaa...hahaha..eh walaupon partime...sibuk jugak tau...tapi i tetap je mesej kawan2 i tu...tapi..menghampakan....kalau lewat balas i terima la...sbb sibuk...tapi sampai ke malam pon tak terbalas mesej i tu (rugi 1 sen i)...takpelahhh...mungkin dia penat keja siang kot...tak pon dia buat overtime plak la kot...(sangka baik i)...alaaaaa...kalau ikutkan hati memang malas nak mesej2 nih...susahkan orang jek nak balas2....kannnn....tapi takpelah....mungkin dah jumpa kawan2 baru...environment pon dah baru..pemikiran pon jadi baru lahhh...buat pa lagi layan i yang kawan yang lama nih kannn...boring kot...ihihihi. I nak mengadu pape pon kena berfikir 2,3 kali...berbaloikah...berbalaskah aduan i nih...kang sakit ati sorang-sorang....tapi yang hairannya bila kawan i tu mengadu kat i....i terlayan ...teramik port plak...huhuu..concernkan i...tu laaa i ngan kawan2 nih sayang sangat...sangat sampai mampos tau tak!...Ehh tapi kan gejala nih bukan berlaku kat kawan i yang dah bekerja je tau, yang masih belajar pon ada tau...huih bukan main menyombong...tapi takpelah i assume i yang salah sebab ganggu dia sedang study.gila kau kacau org tgh study..hang takpalah dah abes mengaji!..hhahaha...Ok dah2 kang ada plak yang mesej i tanya ...i ke ?..aku ke?.....hahah...tapi ada je kawan i yang balas mesej i nih...bukan takda...nih memang kawan yang sejati laaa..walau jauh dimata tapi tetap terasa masih kat sebelah haaa..dok bergurau cam biasa...hihihi...Ok lah i rasa ckup lah i meroyan nih...hihihi....n Tolong doakan i dapat keja cepat ye..kalau boleh nak gaji besaq..bleh i belanja uolls nnti...hahaha...Assalamualaikum.....

Tuesday, August 14, 2012

Pengalaman Berniaga di Bazar

Alhamdulilah masih diberi nyawa sehingga kini dan berpeluang berpuasa sehinga hari ke 25 pada ketika ini. Camner dengan puasa anda semua (cam ramai yg nak baca kan) diharapkan ini adalah puasa yang terbaek sepanjang hidup kalian. Mana tahu ini mungkin puasa kita yang terakhir kannn..jadi buatlah dan tingkatkanlah amalan kita...nak pula di sepuluh hari terakhir nih (eh tinggal lagi 4 hari ja weh).Ok dah cukup2 la intro tu yea...karang mangantuk pula korang...hewhewhew....

Berdasarkan tajuk entry nih apa yang korang  rasa aku patut crita kali ni (berteka-teki plak). okeh tak yah jawab...klu betol pon bukan ada adiah aku nak kasi pon...hihihih. Cerita pon bermulaaaa....

Aku dan adik dioffer  oleh maksu (adik mak) untuk bantu dia meniaga di bazar ramadhan Hospital Sultanah Bahiyah (org Kedah kalau tak tau mmg nk kna pang).....ya tapak nih adalah hospital jadi bayangkanlah bagaimana aku terpaksa pejamkan mata dari tengok nurse2 pelatih yang muda2 kehulu kehilir depan gerai aku...masyallah!.......tanpa berfikir pjang aku trima la...dengan takda duet dan dari membuang msa kan...hihi..aku mula tolong pada puasa kedua sehinggalah puasa ke 20. alaaa kejap je pon. ehh itu je mampu. maksu nak buat kuih pula kata nya. aku mana bleh lawan tauke.

Banyak pengalaman dan ilmu yang dapat aku kaut sepanjang 20 ari tu. Macam2 perangai manusia ku jumpa dan kena hadapi. okeh aku crita bab ilmu dulu lah ye.

1.Menggoreng mee dan kueytew (betol tak ejaan) perlu menggunakan kicap yang berlainan kepekatan. Ini kerana mee sudah mempunyai rasa masin yang trsendiri, jadi gunakanlah kicap yang kurang pekat. Manakala untuk kuewtiaw (lain plak ejaan) kna guna yang lebih pekat sebab ia tawar. Ni jiran sebelah kanan gerai aku yg gtau.

2. Minuman cincau dapat menyejukkan badan. ia juga boleh dikretivitikan minuman nya macam jiran sebelah kanan aku buat. Dia campur dalam air jagung dan air bandung...memang untung la jgak aku tgk sebab dia sorang je buat air cincau kat tapak tu.hahaha..aku memang minum ayaq cemei (percuma) la hari2...jimat oooo...hahahah.

okehhh next kita ke pengalaman plak yeaaa....(lupa abeh aih) ermmm

1. ada satu ari tu aku mniaga cam besa...tengah syok2 layan custemer tiba2 aku tgk polystrene n plastik bungkuih makanan dah susut...tak lama lepas tu mimpi ngeri aku jadi kenyataan.... we run out of pastic bag!....camner nak buat nih...nk lari g beli mana la larat..puasa kan....planggan plak tiba2 kerumun cam ada org gaduh kat gerai aku an....kelam kabut jg lah...pelan2 aku p kat gerai sebelah mintak plastik...ohdemmm..malu kau tahu....hahaha tapi demi jga planggan terpaksa lah kan...hahah...mkcik bagi satu bugkus haaa 'gunalah dik oi...makcik tak guna plastik tu' hahaha...perli ke...hewhewhew...

2.Ni tragedi jgak lah bagi aku....'bang nasi ada tak?' sapa seorang pelanggan....'ada dik'...aku dengan konfident bukak la bekas nasi....pang! tinggai bekas ja...nasi dah abeh adik aku jual tanpa aku sedari.....erm camner nak buat nih....klu tak bagi nasi...rugi lah aku...kurang2 3 rnggit klu dia amik ayam nih....aku pon apa lagi 'kak nasiputih ada'...ahahaha...mintak jiran2 la....(bukan jiran yg bg plastik td)....dekat 5 bungkuih jgak lah aku ulang alik amik nasi kat kak tu...bukan amik...beli...hihihi....selesai satu masalah....elok nak beli untuk diri sendiri ngn adek untuk berbuka...'nasi dah abeh dik' pang! sekali lagi...hahahha....arituh aku berbuka dengan air jeer...sebab suma orang dah abeh mniaga dan simpan...kami pula sedar lambat...hahha...sbb tu klu korang tgk aku kurus nnti...ni lah punca nya...hahaha....

takat tu lah dulu cter aku....kang panjang2 boring plak an...nak gmbar sekeping sebagai kenangan! Assalamualaikum....


mai adik mai...hihihi



Sunday, July 15, 2012

Kongsi Ilmu

Orang cakap pagi nih baguih untuk belajar...kepala otak tgh fresh...hahaha..jadi aku amik kesempatan sebelum mata kuyu dan kelam tiba2 nih nak menwrote samothing yang aku pelajari. Ini bukan lah lagi luahan hati seperti mana entry2 lepas...bukan juga luahan tak puas hati aku...tak larat dah..dah penat dah....bukan da yang layan pon....yang baca pon bukan bleh ubah apa2 pon..hanya sekadar hiburan buat mereka. So aku dah  malas dah nak berentry yang madah2 sangat...perli sana sini...tak memberi kesan pon. Tak lut pon...hihihi...dah dah...merapu dan meraban dah ni...ok aku nak share kuliah subuh yang aku p baru2 nih...simple contoh dia bagi..tapi sangat mendalam sampai aku rasa tak sedap ati kalu aku tak tulis entry nih...sbb masa dok tgh dengar kuliah nih..kepala hotak aku dah bertekad nak tulis tulis pasal entry nih....



Aku mulakan dengan melontarkan beberapa persoalan ya...
Kenapa ajk masjid sanggup bertungkus lumus ,bersusah payah nak siapkan tambahan bangunan masjid. Sedangkan depa sedia tahu bilangan jemaah yang akan hadir tak kan mungkin akan memenuhi ruang solat pon...klu nak penuh pon hanyalah pada hari jumaat...itupon hanya ketika solat jumaat...jadi 1 hari dalam seminggu.....4 kali dalam sebulan...48 kali dalam setahun sahaja masjid akan dipenuhi secara kasarnya lah....sanggup berhabisan duit ringgit demi nak nk tambah bangunan baru....tak cukup dana sanggup p mintak bantuan..sanggup bersusah payah lah senang cerita.....dah nak buat baru haruslah ia lebih baik dari bangunan yang lama kan...mana mungkin nak buat lebih kurang sama kan....dekat situlah ada air-cond nya...pintu sliding nya...karpet tebalnya...harus lebih indah dari yang lama....bersusah payah hanya untuk 48 kali.

Persoalan kedua pula....
Kenapa kita nih sanggup nak tempuh perjalanan yang jauh semata-mata nak p tempat makan yang istimewa. senang cerita nak p kedai yang kononya istimewa dan takda kat tempat kita...sbg contoh nak p makan ikan bakar kat kuala peghelih (Kuala Perlis) yang amik masa hampir sejam jika dari aloq setaq...sanggup kita tuang minyak dalam 30 ringgit smata2 nak bg sampai juga...sanggup kita tahan lapaq selama sejam sedangkan kedai makan tepi hidung (nak habaq kata dekat la noe). Nak juga p makan ikan bakaq kat kuala perlis yg jaraknya berpuluh kilometer dari loq staq dan beratuih kilo dari Kuala Lumpur....tapi makan nya hanya sekejap...takdak smpai semalaman pon...takda la smpai kena tidoq situ pon...takda la smpai perut meletup pon..tapi kita sanggup p juga walau jauh semata ikan bakar Kuala Peghelih.

Yang terakhir dan ketiga
Kenapa kita yang hensem dan cantik nih sanggup menghabiskan banyak masa untuk berdandan sebelum nak amik gambar berukuran pasport dan gmbar terima darjah kebesaran. yang laki dengan cara laki...rambut tu macam2 pesyen laaa..sat tepacak..tgk cermin mcm tak hensem...tukaq pulak...pastu sikat tepi pulak....terasa diri noob pulak...tukaq lagi....lepas rambut turun kat muka pulak....bulu hidung tejeluir keluaq plak dahhh..potong pulak...lepas tu dok try test cuba senyum sorang2 depan cermin...nak pilih senyuman paling menawan la konon......haha...yang pompuan tak pyah crita laa....tudung tu dah berapa kali belit laaa...mcm2 belitan laaa tekeluaq sblum nk bulih amik gmbaq....tang baju pula...kna tak dengan warna...check pulak ada tak benang lebih2..satg tak lawa pulak gmbaq....hahaha.....tapi mai2 nak amik gambaq ...sekelip mata ja..tukang gmbar tekan button kmera dia..clik...clik...siap!...ada ka smpai setangah jam...jauh sekali la sejam....lama skit pon sbb nak amik gmbaq pelbagai posing..tapi yg utamanya hanya sesaat dah siap click dah.

So iktibar dari contoh yang aku dapat simpulkan ialah kita..manusia nih sanggup habiskan masa,wang,tenaga, demi untuk sesuatu yg bersifat sekejap dan sementara. Tapi adakah kita sanggup nak korbankan masa, wang dan tenaga untuk mnambah amalan sebagai bekalan kita di akhrat yang kekal abadi kelak....yang tiada penghujungnya..sanggupkah kita berjaga malam untuk beribadat lebih masa.....sanggupkah kita bangun subuh diawal pagi hanya semata untuk solat suboh berjemaah....sanggupkah kita korban kan wang untuk bersedekah.....sanggupkah? Takpa lah kalau kita tak mampu buat semua tapi jangan lah tinggal semua...amik satu amalan ...jadikan satu sbg istiqamah..insyallah..bykkan amalan kita sbg bekalan yang kekal abadi.....

Dikesempatan ini juga aku mengucap kan selamat menyambut ketibaan bulan Ramadhan yang bakal menjelang beberapa hari lagi..berdoalah kita agar dapat dipertemukan dengan Ramadhan. Semoga kita berlumba2 untuk menambah bekalan akhirat pada bulan ini.Insyallah...jadi setakat ni dulu kot aku berkongsi ilmu..semoga mendapat kebaikan dari karangan aku ini....Assalamualaikum...

Saturday, May 12, 2012

Aku Orang Ketiga

Aku orang ketiga....
Maaf andai aku menyelit diantara kalian
Maaf juga aku berada di tengah kalian
Menggangu saat kalian bahagia
Kacau masa bersama kalian
Rampas detik terindah kalian

Aku orang ketiga
Aku sedia undur diri
Aku sedia hilang dalam kehidupan kalian
Aku rela bersendirian
Aku jua sedia mati untuk kalian

Aku orang ketiga
Andai undur diri ku ini bisa mengembalikan senyum dan tawa korang
Andai hilang ku nanti bisa memberi ruang buat kalian bersama kembali
Andai sendirian ku ini mampu menceriakan dan merawat hati yg telah dilukai
Andai mati ku ini akan mengembalikan kebahgian yang telah hilang

Aku sanggup lakukan nya ....

Hanya satu pinta ku ...

kembalikanlah senyuman yang manis diantara kalian
kembalikanlah tawa riang diantara kalian
kembalikalah peluk erat diantara kalian
kembalikanlah masa bersama diantara kalian

Aku tak rela menjadi penyebab dua jiwa yang selama ini berkasih sayang tiba-tiba berpisah dan berjauhan..
aku tak sanggup....
aku tak nak jadi orang ketiga....
Aku sedia undur diri...aku sayang kau kawan.

Friday, May 4, 2012

What i feel 2....

-If you want me, show me. If you need me, tell me. If I'm worth it, fight for me.

-Mistakes make me human. Failure makes me stronger. Love keeps me alive and it's you who keeps me smiling.

-I am stronger because I know my weaknesses. I am wise because I know I’ve been foolish. I laugh because I’ve known sadness.

Wednesday, May 2, 2012

What i feel.....

-A man'biggest mistake is giving another man an opportunity to make his women smile.


-Just because she isn't your definition of kindness. Doesn't mean she is bad.





Thursday, April 5, 2012

Awak yang Termulia



Ye awak laaa....awak la yang paling mulia dalam hidup saya. Perlakuan awak, percakapan awak, layanan awak...owhhh sangat mulia. Susah nak cari kesalahan awak, awak sangat mulia, perfect segalanya. Jika ada pergeseran antara kita, owh saya memang akan mengaku salah. sebab?...sebab awak sangat mulia lahhh...takda salah langsung dari awak tau...walaupon salah tu kalau dari pandangan orang lain memang jelas lagi terang salah awak...tapi bagi saya ia tetap salah saya tau. Jangan risau ..sebab awak memang mulia.

Awak sangat mulia kerana depan saya pun awak boleh bergurau senda dengan orang lain lagi....tak suka sunyi.
Awak sangat mulia kerana bila saya tiada pun awak boleh lagi berdikari...boleh cari pengganti.
Awak sangat mulia kerana tak suka menyusahkan saya tetapi lebih rela menyusahkan orang lain....saya tak guna.
Awak sangat mulia kerana semua masalah antara kita awak ceritakan kat orang lain...minta pendapat.
Awak sangat mulia kerana banyak perkara salah  saya dihebahkan kepada orang lain...suka berkongsi
Awak sangat mulia kerana menyalahkan orang lain yang tak terlibat....kesian lah orang lain tu.
Awak sangat mulia kerana banyak bersabar dengan saya yang tak mengenang budi nih....mula mengunkit dah.
Awak sangat mulia kerana buka keburukan saya terhadap awak kepada orang lain...saya lagi buruk dari awak.

Wah rupanya banyak kemuliaan awak kan...huhuhu..saya yang bersalah tak nampak kemuliaan awak nih...
Owh betapa hinanya saya di hadapan awak....tak pandainya saya bersyukur dengan kurniaan tuhan ini...
Cis bodohnya saya sebab tak jaga awak dan hati awak dengan sebaiknya...

Memang tepatlah tindakan awak berkongsi masalah dan pergeresan antara kita dengan orang lain kan....
Ya, kongsilah dengan orang lain, mungkin mereka dapat membantu awak.
Ya, ceritakanlah dengan orang lain, mungkin mereka lebih memahami awak.
Ya, khabarkanlah dengan orang lain, mungkin mereka lebih mengerti awak.
Ya, beritahulah dengan orang lain, mungkin mereka lebih menggembirakan awak.



Satu perkara  yang orang bodoh seperti saya lakukan sepanjang kita bergeser dan salah faham...
Saya tak pernah cerita masalah kita kepada orang lain.
Saya tak pernah mengadu masalah kita kepada orang lain.
Saya tak pernah libatkan orang lain dalam pergeseran kita.
Saya tak pernah burukkan awak depan orang lain.
YA awak saya tak pernah...tapi awak senang je kan...hmmm.
Tak mengapalah...lain orang lain caranya...
Maaf saya tak sempurna untuk awak.

UNTUK AWAK yang TERSANGAT MULIA...sekian...

Wednesday, February 1, 2012

Meracau Lagi

Aku lari kau jalan
Aku menangis kau tertawa
Aku makan kau minum
Aku berdiri kau duduk
Aku suka kau duka
Aku malas kau rajin
Aku kuat kau lemah

YA, terlalu banyak perbezaan antara kita.....
YA, sukar untuk mencari titik persamaan antara kita.....
YA, langsung tiada keserasian antara kita.....



Tetapi, sedarkah kau perbezaan ini lah yang memberi kepelbagaian dalam hidup kita....

Mungkin aku asyik berlari, kau pula asyik berjalan tetapi sampai suatu ketika kita akan beriringan.
Mungkin aku asyik menangis, kau pula asyik ketawa tetapi sampai suatu ketika kita akan tersenyum.
Mungkin aku asyik makan, kau pula asyik minum tetapi sampai suatu ketika kita berkongsi makan minum.
Lama mana aku mampu berdiri...lama mana juga mampu kau duduk....
Takkan mungkin aku akan suka selalu....mustahil juga kau akan berduka selamanya 
Sampai bila aku nak bermalasan...mustahil juga kau sentiasa rajin
Sekuat-kuat aku mana mungkin tiada kelemahan...selemah-lemah kau mana mungkin tiada kekuatan.

Ternyatalah..perbezaan itu kadangkala menjadi pengimbang neraca sifat kita.
Ternyatalah..perbezaan itu kadangkala mencorak kehidupan dunia kita.

Saya suka perbezaan ini.

Wednesday, January 11, 2012

Sayang Keduanya

Perkenalan denganmu bermula di UMT
Disaat pertama kali kita berkenalan agak kaget
Kau sangat petah berbicara
Aku pula membisu tunggul kayu

Tidak lama selepas itu kita semakin akrab
Sehari tak bersua bagai seribu tahun tak bertemu
Padamu kuluahkan segala isi hati
Padamu juga tempat ku tanyakan pendapat
Padamu juga segala masalah ku ceritakan

Kau dengar dengan penuh minat
Setiap ayat yang terungkap
Setiap kata yang terpahat
Setiap bisikan yang terucap

Banyak perkara kita lakukan bersama
Banyak foto kita kenangkan bersama
Banyak bicara kita bincangkan bersama
Disaat itu, aku adalah kau dan kau adalah aku
Kita serasi bersama...



Namun sejak akhir ini...kita semakin renggang
Kau tanya, mana rinduku padamu
Kau soal, mana sayangku padamu
Kau sangsi, mana kasihku padamu

Diminda mu, mungkin aku ada yang lain
Dibenak mu, mungkin aku ada yang lebih baik
Dihati mu, mungkin aku mungkir janji

Ya, aku akui....aku sekarang ada yang lain
Ya, aku mengerti...memang patut kau cemburu
Ya, aku fahami mengapa kau semakin jauh

Tapi percayalah....
Aku tetap suka kau dan dia
Aku tetap rindu kau dan dia
Aku tetap kasih kau dan dia

Aku tak mampu memilih
Aku sunyi tanpa keduanya
Aku sepi tanpa keduanya
Aku gila tanpa kedunya
Aku sayang kedunya

Jadi temanilah hidupku duhai FACEBOOK dan TWITTER ku...ngeeeeeeee

Thursday, January 5, 2012

Meracau Sendirian

Hidup ini umpama aiskrim, nikmatinya sebelum ia mencair.
Hidup ini umpana lampu dinding, akan terpadam pabila minyaknya sudah kering
Diam tak bererti bisu
Diam tak beerti setuju
Hilang tak beerti mati
Hilang tak bererti pergi
Senyum tak bererti suka




Aku suka hijau
Kau suka merah
Mereka suka biru
Nampak macam tak serasi
Tapi siapa tahu apa dalam hati
Kita kongsi warna rambut
Tapi tidak warna hati




Aku memang malas
Kau pula sangat rajin
Nampak macam berbeda
Tapi siapa tahu kita boleh bersama

Aku suka berjalan
Kau pula laju berlari
Nampak macam tak terkejar
Tapi bersama sampai di penamatnya

Aku berbaju melayu
Kau berbaju kurung
Nampak macam sepadan
Tapi siapa tahu lama mana nak sepadan