JANGAN DINANTI PADA YANG TAK SUDI, JANGAN DITUNGGU PADA YANG TAK MAHU

Tuesday, July 26, 2011

aKU seOrang peraNTAu di KAla cuti.....

Berdasarkan entry neh memang lah cam bodoh dan bongek je kan....iye lah puasa pon blom dah nak post sal salam perantau bagai cam ari raye tu....kan bodoh bunyinya.....tapi ingin sekali saya di sini mengingatkan, ini adalah blog MUHAMMAD ADAM...jadi lantaklah beliau nk kasi nama apapon  sebagai entry beliau!

Permulaan yang agak kasar kan?....biadap,samseng.....huh....kenapakah beliau begini?????
Entry ini ditulis hanyalah untuk melepaskan penat,tekanan,geram,rasa nak penyepak,penampaq!...hahahaa...ganaih sugguh beliau!....


aKu sekaRang berada di UMT, ya...di Terengganu....mengapa, kenapa aku disini?....haaaa.....jawapanya ialah aku menggatal kat sini sambil menghabiskan duit mak bapak aku.....hahaha....engat mak bapak aku adik beradik zeti aziz, najib kah.....aku kat sini kerna hanya satu tujuan...iaitu memulakan PITA.....bukan cacing pita ya...atau pon pita pelekat.....ia dalah Projek Ilmiah Tahun Akhir....satu projek yang harus dan mesti disiapkan oleh pelajar tahun akhir...mungkin universiti korang tak panggil pita...tapi sama sahaja ya.

Aku pon tak tahu kenapa aku dengan tiba2 sahaja memilih tajuk rumpai laut sebagai bahan projek aku ini...sedangkan aku tak pernah mengenali seaweed (omputihnye)....erm kemushkilan ini tiada jawapan sehingga entry ini ditulis...ini lah kuasa tuhan....tak kenal maka tak cinta.....mungkin nak belajar benda baru agaknya....heeeee
Tapi ramai member yang terkejut bila dapat tahu aku nak wat tajuk nih...."iye lah ko tak penah belajar kan"...."ko gila ape nk wat tajuk tu"....."ko tahu kan Mr.gan yg nak handle ko nnti, lagi nak cari pasal"...ermmm ini lah antara nada2 yang menasihati aku.....tapi hidup mesti diteruskan....cabaran harus dihadapi...tapi siapakah Mr gan?...hanya yang kenal mengenalinya.....siallllaaahhhh....

Sehingga hari ni....projek aku dah mula...tapi bru 10% la.....sebab apa aku kena mula awal?...ramai juga yang tanya....sebabnya ialah..sampel seaweed ini kena amik time air surut di tengah lautan  penang nun....
haaaa...jgn tak caya plak...hahaha...time tu pulak kebetulan jatuh pada time cuti sem iaitu 13 Julai yang lalu....So nak tak nk kena lah berkorban....tapi dah alang2 amik seaweed tu...sapa nk jaga beliau kalau bukan aku ...kan....so continue terus lah projek....projek aku neh sebenarnya ialah tanam seaweed dari Penang ni kat Setiu...haaaa...cam nak tengok pertumbuhan beliau kat new environment  lah.....nak tengok plak kena lah 2 bulan lebih baru nmpak pertumbuhan beliau...insyallah.,,,So memang aku akan menghabiskan cuti semester aku di Terengganu laaa....so buat yang merinduiku disana,,,bersabarlah sayang...hakahakahak...cam ado bini yo!..
merenungkan bini dikampung halaman

Dikala teman2 seronok bercuti....ku disini penat membanting tulang
Dikala teman2 gembira bersama kawan...ku disini keseorangan
Dikala teman2 bahagia bersama keluarga...ku disini kesepian
Dikala teman2 bersahur,berpuasa,berbuka di kampung halaman...ku disini menjamah makanan sendirian
Dikala teman2 beraya di sana...aku pon balik raya la wei...hakhakhak...melampau la sheikh raya pon tak balik....hahahah.....sekian dulu wat masa neh...hihihi....buat yang merinduiku...tataplah potret ku di facebook.(http://www.facebook.com/muhammadadamasri)..hahaha..sialllllaaaahhh...




Friday, July 8, 2011

BERSIH

Assalamualaikum....
tu diaaaaaaaa.....besawang dah blog aku neh...gila hang...2 bulan tak bukak blog aku neh....neh nak kena BERSIHkan neh.....hahaha...maybe ada yang tertanya-tanya kemana aku menghilang selama lebih 2 bulan nih kan...(ada ka yang tanya)...ahahah...aku ada lagi la...alhamdulilah hidup lagi ni haaa...sihat lagi...berat pon makin trun tauuuu...auwwww...haahaa...sebenaqnya selama 2 bulan lebih neh aku sedang menjalani Latihan Industri di selangoq nun...jauh oooo... klu jalan kaki dari kedah ....mampuih lenguh la kaki...hahaha...bengong la sapa yang jalan kaki itu kan...hihihi...kat sana aku p sambung belajaq la...lebih kurang p menunjuk hebat la kat tempat orang lain...hahaha...gampang shial ko mat adam...hahaha...takdelah, sebenaqnya p sana p tambah lagi ilmu kat kepala otak ngan dada neh....haaaa...p tengok tempat orang sama aih....asyik dok bangga ngan tempat sendiri ja kan....hihihi...macam 2 la kegiatan bermoral yang aku lakukan kat kat sana...selama nih dok rasa hebat la konon  banyak dah benda yang aku belajaq kat UMT..tapi rupa2 nya....maseh luas ilmu Allah yang belum aku ketahui....kebanyakkan ilmu yang aku kutip kat sana adalah dalam bentuk hands on...ataupon  amali la.....so...klu hampa selisih ngan aku ka, tgk gambar kat FB ka...jangan dok buat tak kenai plak....almaklumlah kat sana hand on aku kat kolam di tengah rembang..arakian bergelap-gulitalah warna kulit aku neh...hahahaha..tapi tetap seperti dahulu.....walaupon 2 bulan kat sana lidah dan gigi aku masih petah berloghat KEDAH lagi tau...hahaha...so tak payah la nak speaking KL....penampaq jugak kan kuberi...amboi marah plak mat adam kali nih...hihihi..takde lah..gurau2 jewwww....auwwww....
Erm berkaitan dengan entry aku kali la kan....sebenaqnya aku mana ada bran bhai nak karang kat sni...skang kan banyak benda tulisan dipantau...takot lah jugak nak ulas macam2 neh...kang kena ISA kang...merana aku...dah la PTPTN dapat sikit...kena AUKU plak ka....haaa..nak kedarah apa aku...hahaha.....tapi sikit la berkaitan BERSIH ni aku story kat sini.....hahaha....berani benar mat adam kali neh....hahahah



1) hala aku nak balik dari Selangor ke Terengganu...pergh cakap lu....belambak road block dilakukan oleh "geng tiga paku" (perkataan KL gangster) ......semua road block dijalankan menghala ke kelumpo..agak2 la depa nk check apa la ek...depa check sapa pakai baju kunin kot?...hihihihi

2)sebelum tu...yang neh memang kelakar la....masa kat hentian putra (stesen bas laa) aku ngan member la nak balik dah dari Selangor ke Terengganu....tengah jalan2 nak cari pintu masuk ke hentian putra tu tetiba je kena tahan ngan geng tiga paku lagi.....hahaha...ada ke patut geng tu cakap aku ngn member nak lari dari depa...habes beg diperiksa...depa kata bawak beg besaq cam bawak bom ngan parang...hahha....pahtu dok "azan" (perkataan KL gangster lagi)  aku ngan member jgn dok p perhimpunan bersih...hampa p bersih rumah hampa dah la....haahha... memang lawak la..mujoq g tak terlepas bas..klu tidak naek kereta polis la kot balik terengganu....hahaha....

3) yang neh kira last la kot...mana berani tulis banyak oi..satg depa tangkap mampuih...pakai baju kunin pon kena tangkap...inikan pula berkata2 kunin...hahaha...merepek sebentar....yang last la no...gigi KUNING menandakan tak BERSIH tauuu...jadi akhir kata gosok lah gigi.....hihihihihi          
ADIOS...