JANGAN DINANTI PADA YANG TAK SUDI, JANGAN DITUNGGU PADA YANG TAK MAHU

Thursday, December 29, 2011

Hati Berkonfrontasi 2

Seperti hilang arah aku pada malam itu.........satu perkataan yang jelas lagi clear terpancul dari mulut kawan aku...'dam kita tak yah kawan dah pasnih bleh'.....

owh tuhan bala datang lagi......selepas 1 demi 1 satu  ujian menimpa..apalah pulak kali nih.....sedangkan pertemuan dengan kawan pada awalnya sememangnya mesra dan berjalan baik......langit tak selalunya cerah...ku sangka hujan sampai ke petang rupanya hujan di tengahari.....

Mengapa aku yang lemah dan tidak berpengalaman harus melalui semua ni...mengapa?....." awak kenapa nih, apa maksud kita dah tak bleh berkawan?' ....owh en hati kau kena lagi....maafkan aku yea...sebab aku tak mampu jaga kau sebaiknya seperti mak dan ayah aku jaga kau....huhuhu.  mereka mungkin tak bagi untuk sesuatu tapi tak da lah sampai bagi ko sakit berdarah kan en hati...huhuhuhu...

Tapi en hati kau kena tahu...aku sayang sangat kat kawan aku tu....dan tak mungkin akan melupakan kawan aku walau apa pun terjadi...AKU BERSUMPAH. Tak kisah la kawan aku tu tak nak mesej aku ke, tak nak tengok muka aku ke, tak nak tegur aku ke.....AKU TAK KESAH. aku tetap dan sentiasa merindui kawan aku.
iye 2 je hati bentuk cm nih...hahahaha



Tak mengapalah walau orang cakap aku gila bayang ke,gila meroyan ke...aku tak peduli....tapi en hati ko kena tabah dan sabar lah...bleh? ko jangan buat perangai sudah! Aku yakin dengan ko en hati ko mampu tanggung semua nih...aku memang respect lah kat ko en hati, tubuh ko kecil je, duduknya pulak kat dalam dalam...tapi kesabaran ko, kekentalan ko menghadapi masalah memang superb doe.

Iyelah sebelum nih ko relax dan siap bagi arahan kat otak lagi suruh mulut senyum , suruh muka untuk ceria bila sahabat baik ko, telinga kena dengar perli dan gurauan kasar rakan-rakan yang lain tentang kawan aku nih....hmmmm ko kena kental lah untuk menghadapi hidup seterusnya....

Akibat mulut dan penulisan merekalah menyebabkan kawan aku nih merajok dan tak nak kawan ngan aku dah.....hmmmmm....naseblah en hati...nak berkawan pon susah...nak berbini lagilah susah...hahahahah. Aku rasa ko dah kenal lah dengan kawan aku nih...ala dia pon ada hati juga...ntah2 ko kenal lah dengan hati kawan aku tu...ehhhhhh jap2...ntah2 ko dah mengorat hati kawan aku tuuu... ko nih bleh tahan juga gatalnya kann..ye dak?...hahaha..

Eh jap.. kawan aku kata hati dia sakit...haaaaa...ko yang buat ke en hati...ko jangan melampau tau nak p menyakiti hati orang...ko jaga ...klu aku tahu ko wat tak baik kat hati orang len..ko siaplah...

SELESAI LUAHAN PERASAN SEORANG HAMBA YANG BERPERASAAN BUKAN PERASAN...hihihihi.....

Thursday, December 8, 2011

Hati Berkonfrontasi 1

oh hati what happen to you lately?
before this u is ok not serabut like this but now?
ermmm maybe u pun tahu kan en hati, i ada banyak kerja dan selalu je wat tak tahu pasal u en hati. Tak dengar langsung pasal keluhan u, rayuan u, permintaan u. Tapi bila u dah semakin tertarik dengan hati lain, u semakin mengganas dan meronta. Owh en heart tolong la paham i tak redy lagi la....banyak lagi tanggungjawab yang nak kena setel en hati. Ermmmm dulu maybe en hati ada hati dengan satu hati neh tapi hati tu buat tak layan jer kannnn....dia macam tak pandang jer ko en hati..so what..ko nak suruh aku paksa hati tu suka kat awak ke en hati...tolong lah...byk g benda laen nak pikir. tapi sekarang en hati dun worry sangat lah....sebab ada lagi hati yang sedang menuggu en hati...cuma tak tahu bila,siapa dan ketikanya sahaja....tapi setakat en hati nak berkawan..nk manja...ada je en hati oi...aku pon suka...caring jer hati dia....aku pon suka....melayan jer hati dia...lagi laa aku suka...ngeeee...berbeza la dari hati yang ko tergilakan sangat dulu en hati....memanjang buat ignore jer...huhuuhu...ok en hati...dah2 jgn nak buat perangai sangat eh...susah hati tuan kau neh.....esemen,final,test....byk lagi nak pikir en hati....pertimbangkan yea!

Tuesday, November 15, 2011

Saya Sayang Kawan Saya

Salam semua..
merujuk perkara di atas saya ingin berstory ttg kawan2 saya....ngeeee...bukan apa semenjak 2 menjak nih laen macam saya tengak kawan2 saya....bukan laen seperti muka dia suci bersih tetiba ada jerawat ke, muka pompuan tetiba jadi lelaki ke...ok. bukan itu....Kelainanya ialah...suka benar kawan saya menyakat saya dengan kawan saya yang lain...owh bahagia saya rasa...tettttt....hahaha..macam 2 kawan saya sakat..antaranya...

"tu diaaaa tgk tu org dah berkeluarga, mana nak lekat di rumah"
"laaaaa ingat tak mau balik rumah dah"
"lepas nih tak leh ajak adam dah.....dia ada kawan lain dah"

hahaha...ini adalah sbhagian celoteh2 kawan2 saya.....saya tak kisah...saya senyum jer...huhuhu...tpi saya tak salahkan kawan2 saya bila mereka manyakat saya kerana mmg benar obvius saya selalu bersama kawan saya buat seketika ini.....sebagai pembantu,peneman,pendengar...itu jer....tapi kawan2 saya anggap laen kot...saya pon tak kisah....itu hak kawan2 saya...saya terima....kata orang..berkawan biar berjuta kan..so saya mmg suka berkawan...tapi kawan saya yang lain rasa saya nak lebih dari kawan kot...ermmmmm..salah ok. saya hanya berkawan...sama macam saya kawan dengan kawan saya tu....huhuhu...tapi kawan saya tu pandai ambil hati saya...pandai bergurau dengan saya...so saya lebih la sikit sayang saya dekat kawan saya tu...tapi masih status kawan ok. erm kawan saya yang lain pon saya sayang juga tapi kawan saya tu layan saya cam kawan biasa...saya pon layan cam biasa la jugak...kurang sikit la sayang dari kawan saya tadi....tapi masih sayang sebagai kawan lagi....maafkan sya kawan sebab mungkin awak terasa dengan saya sebab lebihkan kawan awak tu..tapi saya juga manusia....kalau sayang saya lebih...saya pon tersayang la lebih...tapi tetap sebagai kawan.....tapi kawan saya tak faham kot..ermmmm takpa lah kawan...saya tetap sayang awak......
ok bye ...
ADAM SAYANG SEMUA KAWAN BELIAU......

Thursday, November 3, 2011

Dating....

Okeh setelah lama membisu dan menyepi (sbb tak dak idea) sekarang idea pon takda g...tapi tetap nak tulis jgak...sbb kena paksa dengan mak untuk tulis blog...mak selalu pesan.."adam, jangan lupa update cerita terbaru hang kat blog...mak dah follow hg...mak dah ajak mmber2 mak follow blog hg..kat pak hg pon mak dah suggest dah..mak bg link blog hg kat dia"...erm caya tak?...ok aku tipu...hahahahah...okeh nak sembang bohong pon dah tak mmpu dah...juz nak shared crita picture jejalan aku ngn my lovely,caringly,gorgeosly,comelly (ada ka) friends...ngeeee..aku gabung semua jelah..malas nk wat entry bebanyak sg...semak menyemak jewww...hihihi....layannnn

KUANTAN....
idea yg tetiba muncul hahaha...mna ada rancang pon...juz jom...terus jom...hahaha..thanks babe...korang mmg gila...


Ahli:amry,nadiah,adilah
Aktiviti: Bergambar,makan,jalan2,tengok wayang....
Kenangan: 
1-Kena saman sbb tak pakai tali pinggang....(bukan tali pinggang seluar tuuu)...hahah..tali pinggang  keledar.saman pertama aku selama dapat lesen neh...bangga ohhhhh
2-Kena paksa tengok cerita horror....hahaha...sial btol..aku dah la tark shuker...tp maintain senyum jerrr..hahah.
3-Langgar tembok...best kan...hahaha
bukti aku p kuantan...hahha


Ahli2 rombongan

tengok wayang(cite hantu  Dan REAL STEEL)

MUZIUM...
okeh..sila gelak....dah aku suka g tmpat camtu ...mgkin sbb anak ckgu sejarah kot..hahaha..tp best ooo..muzium yang terbesar di asia tenggara...klu tak salah laaa..tp mmg gila besar..hahha...penat chek oi bejalan..huhu...idea asal p klinik gg..nk chek kandungan perut brape bulan dah...hahaha...ok aku tipu...mula2 g klinik gg...sbb adilah nak tukar baces nye punn....pastu kereta neh ttba gerak sendri g muzim  tau...gilaa ahhh...ok, aku tipu lagi.


Ahli:adilah,nadiah
Aktiviti: Membaca,melihat,menghayati.....penulisan,keterangan dan papan tanda...hahaha...bergambar?.... hanya diluar..
memperkenalkan nadiah zakirudin( dia la yg paksa aku wat entry nih)

ini adilah surimin (saje senyum, nk tunjuk braces baru)

di depan sebahagian muzuim

bumbung keta BMW...ngeeee

Okeh lah setakat nih dulu utk kali ni...kredit to Saiful Amry,Nadiah Zakirudin dan Adilah Surimin....klu nak berkenalan dengan mereka2 ini..klik lah pada nama mereka...pahtu pandai2  la mengayat...hahaha...ketiga mereka masih single...hahah..sebab tu bleh g jejalan jauh...tak da sapa nak control...ngeeee..ok bye salam...





Wednesday, October 12, 2011

Sentap!

Kisah Budak Penjual Kuih (terharu sangat-sangat) Selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan. “Abang nak beli kuih?” katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya. “Tak apalah dik… Abang dah pesan makanan,” jawab saya ringkas. Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja. “Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?” katanya selamba semasa menghampiri meja saya. “Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni,” kata saya sambil menepuk-nepuk perut. Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, “Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?” Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya. Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya. “Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang.” katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya. Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya. “Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu,” Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya. Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu. “Kenapa bang nak beli kuih ke?” tanyanya. “Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!” Kata saya tanpa menjawab pertanyaannya. “Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!” katanya begitu lancar. Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu. “Abang nak beli semua ke?” Dia bertanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata. “RM25 saja bang.” Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu. Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan. Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya! 


p/s:copy ajerrr

Thursday, September 29, 2011

Chelsea

"Sedang menantikan perlawanan liga juara2 antara Chelsea dan Valencia".....Cuih stakat nak tulis camni baek hang p conteng kat FB ja mat adam weh...hhahaha....bukan apa ..aku sebenarnya sangat kecewa dengan game semalam yakni pasukan negeri kesayangan aku..KEDAH DARUL AMAN...atau dengan nama timangan nya Sang Kenari...Untuk pengetahuan kalian...team Kedah gagal melayakan diri ke peringkat suku akhir Piala Malaysia apabila sekadar mengumpul 8 mata yakni berada di kedudukan ke 3..bersama Perak, Sabah dan Johor....keciwa sangat2 sebab Kedah merupakan tean pilihan la untuk layak ke suku neh...sekaliii macam haram kau tau...kalah memanjang pahtu...seri pn tak nak banyak jerrr....haih tak tau nk kata pa dah .....geram oi geram!...so sekarang aku juz nak fokus utk pasukan antarabangsa aku la plak aih...iaitu Chelsea dan Barcelona je laaa...KOmitmen aku  untuk menyokong Kedah dah berakhir ....hahaha...cam la impact sangat klu aku tak besorak kan...hahaha..so game pn dah nak mula...aku pn malaih nak mencarot banyak kat cni pepagi...aku cek out dlu yaaa...adios







Sunday, September 25, 2011

Sila Senyum...

Pesakit jiwa beli makanan


Pesakit: mak cik, nasi ayam 1 bungkus
Makcik: bereh....(org terengganu)
Pesakit: tapi nasi dan ayam tu asing2 taw
Makcik: bakpernye plop....
Pesakit: takut ayam makan nasi tu.....














Tuesday, September 13, 2011

Sem Baru

Sem baru....impian baru...permulaan baru....subjek baru....nak awek baru...hihii

Tuesday, August 16, 2011

Kategori Meghecun.....dan Personaliti...

Dekat 2 nak ghaya ni mai kita tgk kategori2 meghecun..cer chek tengok hampa dok kat lebel berapa....Let's Chekedaud.....






Kategori tak baligh
-Mercun pop
-Mercun Gasing




Memula nak letak nama ketegori entry level, tapi macam skema gaban so letak tak baligh. Tapi jenis ni macam tak sesuai nama mercun, sebab kesan khas tak gah macam nama mercun itu sendiri (pening tak ayat aku)

Siapa perlu main : Majoriti kanak-kanak yang belum ada i/c atau anak gadis tanpa mengira umur (baca untuk mercun pop)

Personaliti : Mereka yang main mercun jenis ni baru berjinak-jinak dalam industri mercun. Atau pon jenis yang  baru hidupkan lighter dah lari jauh-jauh pastu tutup telinga. Lighter tu pemetik api  yea.

Degree of difficulty : 1/5



Kategori binatang peliharaan
-mercun lebah
-mercun katak




Usahla dipertikaikan lebah dan katak ni haiwan peliharaan ke? Antara kategori mercun yang represent nama mercun itu sendiri. Mercun lebah boleh terbang dan bunyi zaassss, dan mercun katak akan melompat. Ada juga mercun ular, kalau bakar dia akan memanjang

Siapa perlu main : Manusia yang tak berperi kemanusiaan dan zalim terhadap haiwan

Personaliti : Misteri (cakap jela ko tak de idea nak tulis ape)

Degree of difficulty : 1.3/5



Kategori lelaki macho,kacak kacak bergaya
-mercun papan
-mercun guruih (mancis)







Mercun papan ni biasa time chinese new year orang cina selalu main. Kalau bakar satu papan terus, dan boleh juga secara solo. Eh sukehati ko lah nak bakar macam mane, pakai duit ko kan beli mercun ni.

Siapa perlu main : So far tak pernah nampak pompuan main mercun jenis ni. Kebiasaannya di main oleh lelaki hot, macho, hensem, kacak, dan tough. Erm, obvious sangat ke aku jatuh pada kategori ini? HAHA

Personaliti : Pendengki dan kebiasaanya mengamalkan peribahasa "baling batu sembunyi tangan"

Degree of difficulty : 3.5/5

Kategori gangster/samseng kampung
-mercun bola
-mercun ketupat
-mercun lemang (ada ka weh)






Jangan tanya kalau duduk bandar so tak bole main la eh? Ha ah, sebab kat bandar ada polis. Kitorang kat kampung selamba jek main, polis tak marah pon. 

Siapa perlu main : Mereka yang terserlah imej gangsternya, dan some adalah jenis yang tak mencintai haiwan kerana mercun jenis ni kadang-kadang digunakan sebagai bahan untuk lestik monyek yang bertempiaran di hari raya

Personaliti : Lebih pendengki dari kategori yang di atas. Tapi ingat kata kunci "Tak perlu main mercun hebat untuk hensem". WTF

Degree of difficulty : 4.4/5

Kategori ghona-ghoni,meriah,ceria
-mercun naga
-mercun roket



Tak perlu kumpul 7 biji mutiara naga untuk mendapatkan mercun naga ini yea kawan-kawan. Dan tak perlu jalani audition beria nak naik roket Soyuz baru boleh beli mercun roket

Siapa perlu main : Semua orang boleh main. Di mana ada kemahuan disitu ada jalan (ayat ini boleh juga digunakan untuk semua kategori diatas)

Personaliti : Pesen manusia yang dambakan publisiti atau mudah mendapat tumpuan umum. 

Degree of difficulty : 3.4/5



haaaaa...tudiaaa...tau dah dok lebel mana ?...tapi aku pesan siap2 la tak payah maen..kalau sayang nyawa...hahaha....moga menjadi panduan berguna untuk membeli mercun untuk insan tersayang..hahaha..

Thursday, August 11, 2011

Adam yang gangster

hahaha...hahha...hahahah...ada gaya gelak gangster tak?.....apa takda...iye lah sebab ko bace jer...cuba gelak skali ngan aku....bru rasa gengster tu...hahaha....hahah...hahaha...banyak pulak gelak kali neh...cukup2...ustaz kata tak baek gelak banyak2 nih..kang gelap ati...

gangster oooo..isap rokok...hahaha

Tadi la time solat terawikh tadi...dah imam tu baca panjang kan...aku pon mula la tak khusuk...tetiba dapat la plak idea nak tulis entry malam nih...hahaha...hahahah...hahaha..terok kan....astagfirullah...

Erm aku dulu time sekolah rendah gengster kot...sapa tak kenal aku...sebut jer nama aku...mesti diorang akan smbung dengan idris,nuh, hud ,soleh....(lagu raihan).....hihihii....ye la bagus apa...ingat jugak nama2 rasul neh...dari dok menghapal lagu2 laraaa neh...hihihiih...

Kegiatan gangster aku dulu adalah ponteng terawikh ...haaaaa...jangan dok gelak laaa...hampa berani ka nk ponteng terawikh....hahaha...hahaha..hahaha...abes ja smayang maghrib aku lah paling laju keluar dari rumah....dengan baju melayu lengkap berlebai...calit minyak wangi sikit....haaaa...mak pak tgk pon rasa kagum ooooo...hahahaha.....aku habaq la kat depa nak p semanyang jauh skit dari umah...aku kata ustaz cakap kalau lagi jauh kita semanyang lagi banyak pahala....hahahaha....padahal....hampeh....ermmm...tapi kan sejahat2 aku...aku mmg p la surau yang jauh tu...aku semanyang isyak laaa...(yang wajib aku ttp buat tau)...hahaha...abes jer tok imam bagi salam terus aku cabut dari surau tuuu...kemana destinasi aku?.....haaaaa....aku g cc...atau pon tempat yang ada komputer tu......hahaha..hahaha...hahah..bodoh kan...p c2 semata2 nak men game laa...game femes tme tu counter strike laaa...bukan aku aje yang ponteng...belambak ag anak2 melayu yang buang masa dan duit kat c2...bukan standart umur aku jer melepak kat c2 tapi tahap abg pon ada gak c2...ermmmmm...jahanam2 .....

Tapi dah meningkat dewasa nih...baru aku sedar betapa ruginya aku sia2 kan malam2 ramadhan dengan aktiviti dungu tu...huhuhu...mak ayah..maafkan anakanda ye...hukhukhk....

-moral-: hargailah Ramadhan selagi kita mampu singgah padanya kerna siapa tahu adakah kita masih berkesempatan menemuinya pada tahun mendatang...n jgn menipu ibubapa...tuhan akan balas kejap jer...huhuhu...

Tuesday, July 26, 2011

aKU seOrang peraNTAu di KAla cuti.....

Berdasarkan entry neh memang lah cam bodoh dan bongek je kan....iye lah puasa pon blom dah nak post sal salam perantau bagai cam ari raye tu....kan bodoh bunyinya.....tapi ingin sekali saya di sini mengingatkan, ini adalah blog MUHAMMAD ADAM...jadi lantaklah beliau nk kasi nama apapon  sebagai entry beliau!

Permulaan yang agak kasar kan?....biadap,samseng.....huh....kenapakah beliau begini?????
Entry ini ditulis hanyalah untuk melepaskan penat,tekanan,geram,rasa nak penyepak,penampaq!...hahahaa...ganaih sugguh beliau!....


aKu sekaRang berada di UMT, ya...di Terengganu....mengapa, kenapa aku disini?....haaaa.....jawapanya ialah aku menggatal kat sini sambil menghabiskan duit mak bapak aku.....hahaha....engat mak bapak aku adik beradik zeti aziz, najib kah.....aku kat sini kerna hanya satu tujuan...iaitu memulakan PITA.....bukan cacing pita ya...atau pon pita pelekat.....ia dalah Projek Ilmiah Tahun Akhir....satu projek yang harus dan mesti disiapkan oleh pelajar tahun akhir...mungkin universiti korang tak panggil pita...tapi sama sahaja ya.

Aku pon tak tahu kenapa aku dengan tiba2 sahaja memilih tajuk rumpai laut sebagai bahan projek aku ini...sedangkan aku tak pernah mengenali seaweed (omputihnye)....erm kemushkilan ini tiada jawapan sehingga entry ini ditulis...ini lah kuasa tuhan....tak kenal maka tak cinta.....mungkin nak belajar benda baru agaknya....heeeee
Tapi ramai member yang terkejut bila dapat tahu aku nak wat tajuk nih...."iye lah ko tak penah belajar kan"...."ko gila ape nk wat tajuk tu"....."ko tahu kan Mr.gan yg nak handle ko nnti, lagi nak cari pasal"...ermmm ini lah antara nada2 yang menasihati aku.....tapi hidup mesti diteruskan....cabaran harus dihadapi...tapi siapakah Mr gan?...hanya yang kenal mengenalinya.....siallllaaahhhh....

Sehingga hari ni....projek aku dah mula...tapi bru 10% la.....sebab apa aku kena mula awal?...ramai juga yang tanya....sebabnya ialah..sampel seaweed ini kena amik time air surut di tengah lautan  penang nun....
haaaa...jgn tak caya plak...hahaha...time tu pulak kebetulan jatuh pada time cuti sem iaitu 13 Julai yang lalu....So nak tak nk kena lah berkorban....tapi dah alang2 amik seaweed tu...sapa nk jaga beliau kalau bukan aku ...kan....so continue terus lah projek....projek aku neh sebenarnya ialah tanam seaweed dari Penang ni kat Setiu...haaaa...cam nak tengok pertumbuhan beliau kat new environment  lah.....nak tengok plak kena lah 2 bulan lebih baru nmpak pertumbuhan beliau...insyallah.,,,So memang aku akan menghabiskan cuti semester aku di Terengganu laaa....so buat yang merinduiku disana,,,bersabarlah sayang...hakahakahak...cam ado bini yo!..
merenungkan bini dikampung halaman

Dikala teman2 seronok bercuti....ku disini penat membanting tulang
Dikala teman2 gembira bersama kawan...ku disini keseorangan
Dikala teman2 bahagia bersama keluarga...ku disini kesepian
Dikala teman2 bersahur,berpuasa,berbuka di kampung halaman...ku disini menjamah makanan sendirian
Dikala teman2 beraya di sana...aku pon balik raya la wei...hakhakhak...melampau la sheikh raya pon tak balik....hahahah.....sekian dulu wat masa neh...hihihi....buat yang merinduiku...tataplah potret ku di facebook.(http://www.facebook.com/muhammadadamasri)..hahaha..sialllllaaaahhh...




Friday, July 8, 2011

BERSIH

Assalamualaikum....
tu diaaaaaaaa.....besawang dah blog aku neh...gila hang...2 bulan tak bukak blog aku neh....neh nak kena BERSIHkan neh.....hahaha...maybe ada yang tertanya-tanya kemana aku menghilang selama lebih 2 bulan nih kan...(ada ka yang tanya)...ahahah...aku ada lagi la...alhamdulilah hidup lagi ni haaa...sihat lagi...berat pon makin trun tauuuu...auwwww...haahaa...sebenaqnya selama 2 bulan lebih neh aku sedang menjalani Latihan Industri di selangoq nun...jauh oooo... klu jalan kaki dari kedah ....mampuih lenguh la kaki...hahaha...bengong la sapa yang jalan kaki itu kan...hihihi...kat sana aku p sambung belajaq la...lebih kurang p menunjuk hebat la kat tempat orang lain...hahaha...gampang shial ko mat adam...hahaha...takdelah, sebenaqnya p sana p tambah lagi ilmu kat kepala otak ngan dada neh....haaaa...p tengok tempat orang sama aih....asyik dok bangga ngan tempat sendiri ja kan....hihihi...macam 2 la kegiatan bermoral yang aku lakukan kat kat sana...selama nih dok rasa hebat la konon  banyak dah benda yang aku belajaq kat UMT..tapi rupa2 nya....maseh luas ilmu Allah yang belum aku ketahui....kebanyakkan ilmu yang aku kutip kat sana adalah dalam bentuk hands on...ataupon  amali la.....so...klu hampa selisih ngan aku ka, tgk gambar kat FB ka...jangan dok buat tak kenai plak....almaklumlah kat sana hand on aku kat kolam di tengah rembang..arakian bergelap-gulitalah warna kulit aku neh...hahahaha..tapi tetap seperti dahulu.....walaupon 2 bulan kat sana lidah dan gigi aku masih petah berloghat KEDAH lagi tau...hahaha...so tak payah la nak speaking KL....penampaq jugak kan kuberi...amboi marah plak mat adam kali nih...hihihi..takde lah..gurau2 jewwww....auwwww....
Erm berkaitan dengan entry aku kali la kan....sebenaqnya aku mana ada bran bhai nak karang kat sni...skang kan banyak benda tulisan dipantau...takot lah jugak nak ulas macam2 neh...kang kena ISA kang...merana aku...dah la PTPTN dapat sikit...kena AUKU plak ka....haaa..nak kedarah apa aku...hahaha.....tapi sikit la berkaitan BERSIH ni aku story kat sini.....hahaha....berani benar mat adam kali neh....hahahah



1) hala aku nak balik dari Selangor ke Terengganu...pergh cakap lu....belambak road block dilakukan oleh "geng tiga paku" (perkataan KL gangster) ......semua road block dijalankan menghala ke kelumpo..agak2 la depa nk check apa la ek...depa check sapa pakai baju kunin kot?...hihihihi

2)sebelum tu...yang neh memang kelakar la....masa kat hentian putra (stesen bas laa) aku ngan member la nak balik dah dari Selangor ke Terengganu....tengah jalan2 nak cari pintu masuk ke hentian putra tu tetiba je kena tahan ngan geng tiga paku lagi.....hahaha...ada ke patut geng tu cakap aku ngn member nak lari dari depa...habes beg diperiksa...depa kata bawak beg besaq cam bawak bom ngan parang...hahha....pahtu dok "azan" (perkataan KL gangster lagi)  aku ngan member jgn dok p perhimpunan bersih...hampa p bersih rumah hampa dah la....haahha... memang lawak la..mujoq g tak terlepas bas..klu tidak naek kereta polis la kot balik terengganu....hahaha....

3) yang neh kira last la kot...mana berani tulis banyak oi..satg depa tangkap mampuih...pakai baju kunin pon kena tangkap...inikan pula berkata2 kunin...hahaha...merepek sebentar....yang last la no...gigi KUNING menandakan tak BERSIH tauuu...jadi akhir kata gosok lah gigi.....hihihihihi          
ADIOS...

Thursday, April 21, 2011

Aku,Pen,Kertas dan Awek Pengawas

Jam mula:6.11 ptg
Lagu iringan: Owl City-Rainbow Veins

Pada ketika artikel ini diconteng dan dilukis (nmpak benar nipunyeee) aku dah abes 3 paper untuk final semester 4. WHAT!! dah semester 4 dah....lama dah aku merantau kat Terengganu nih rupenye....sungguh tak ku sangka,cempedak jadi nangka (pantun tu...beli2)....yup dah abes 3 paper dah but masih tinggal lagi 3 menanti...huhu...jangan lah ditanya camner keadaan paper yang aku jawab tu...urghhhhhh!!!....aku harap lecturer yang nak marking nnti tu mood dia baek dan tetiba rasa nak bagi markah jer kepada jawapan aku yang mmg hancur dari tatasusila dan tatabahasa english nya...maklumlah masa mak aku nak terberanak dulu dia tak sempat nk beranak kat England ke Australia ka.....klu tidak speaking English la aku memanjang....hahahaha...
Udah la tatasusila dan tatabahasa berterabur..dinambah pulak dengan jawapan yang memang kuning -lanang, hijau-bajau (ganti haru-biru)...saket la juga aku rasa kali nih....bukan lah nak mintak simpati Abg Khoda, Abg Shah, Abg Danish, Abg Abol, ke tapi memang kalau mereka2 ini mark paper aku dengan ke straight tan yang tinggi maka berakhirlah riwayat dan impian aku tok kahwin 4....(jauh nyimpangnye)...haaha...lagi satu nak story time dalam DSM yakni tempat turun temurun untuk jawab exam..ada lah akak pengawas sorang neh...fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....(klu panjang tu pham2 la)..dia jaga kat dalam dewan tu...hari 1st aku ada 2 paper time pagi dan petang..... dia tak jaga line aku....takper..aku nengok jer dari jauh...tapi meh ari kedua (yakni hari ni)  perghhhhhhhhhhhhhhh (pulak) dia kna jage line aku dowh....hahaha...mantap!..sedap mata memandang..memang memberi ilhamlah la kat aku untuk jawab exam tengahari tu....hahah...aku rasa neh strategi UMT la neh guna akak2 dan abg2 muda untuk jadi pengawas kat DSM tuu...hihihihi....pada hemat aku lah kan ada beberapa sebab dia guna pemuda dan pemudi neh sbg pengawas...antaranya:

a) nak bagi ilham kat student untuk jawab exam (cam aku la)...hihihihi
b) tak nak bagi student kuar awal dari dewan kot ( suruh cuci mata la)...hahaha
c) sebab lecturer dah malas nak jalan  dari depan ke belakang dewan  tu kot (tua dahhh)....hukhukhk
d) buleh la dapat kertas tambahan cepat skit..banyak lagi jawapan nak kena tulis neh (bajet nyewww) ..yang muda2 nih peka dan gerak pon laju ...hahahah

Ni lah DSM yang gah tu!

Suasana dalam dewan..
Nih hemat pak mat yang tinggal kat jalan keramat jewww tauuu...hahahah...lagi lama jari aku kat papan kekunci neh makin merapu lak aku rasa...arakian nya aku rasa setakat neh jew dulu yeaaa...adios..kalau hidup aku tulis lagi....Assalamualaikum....

Wednesday, April 13, 2011

Kembali Bersiaran!

Alhamdulilah….hanya itu sahaja perkataan yang terpancul dari bibir ku yang manis ini (yukkssss). Mana tidaknya sudah hampir 2 minggu aku dan rakan2 sepermainan tidak berhubung dengan dunia luar, gara2 talian internet bermasalah. Gila rasanya pabila tak leh siapkan asingment dek kerna tiada internet (bajet nyeuwwww)….nak lagi pabila kena giliran wat discussion….nak muhong paaaa apa pon tak reti…uhuhuh…. Tambahan pula, paper (surat khabar) memang tak tgk langsung….nak harap kan berita kat tv memang tak sempat rasanya nak buang masa sampai sejam sambil dok melangut depan tv tu…… tambahan plak, sakit mata dan bernanah telinga klu aku dengar AGENDA yang melampau2 kat tv nun....ouchh! …. Selain itu, dunia facebook dan blog telah menyepi sejak trajedi internet rosak....so aku nak mintak maaf banyak la sbb jarang online dan tak balas komen awok2 semua (bajet lisa surihani jap)..ouchhh!…owhhh perit nya hanya tuhan yang tahu…..mana tidaknya segala pengumuman dan perkhabaran tentang university, matapelajaran, cancel kelas, download nota,…semuanya nak dilonggok kat situ…abeh kami di Maidam (gelaran rumah sewa ) sentiasa disisihkan,dianaktirikan….ouhhh..kejam…kejam…  maka benarlah kata olders….kita akan rasa lebih menghargai sesuatu pabila kita kehilangan nya… …tapi aku kesah sbb aku bayar jer…hahaha.. so akhir kalam…tak akan MAIDAM hilang di dunia siber….

Sunday, March 27, 2011

Kedah Language Study

todiaaaaaaaaaaa...mai pulak dahhhh....haaa....hampa ingat takda wireless kat umah aku tak update kaaa...hampa silap laaaa....hahaha...x mau crita byk dah sbb libraray bukan nya buleh dok lama2..sejukkkk...hahaha...depa tala ekon...punya la deraih...hahaha...kali ni aku nk memperkenalkan beberapa perkataan kebangsaan kedah kat korunk...hahaha...nih terpengaruh dengan entry en hati kering lah nihhh...tak kan nak biar dia jer mempromo kan bahasa terengganu beliau jeww kannn...hahaha....ni kat bawah nih ada lah beberapa slank kedah yang seringkali digunakan.....



PERKATAAN (baris 1)
SEBUTAN (baris 2)
MAKSUD (baris 3)
CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT (baris 4)


ghonot
[gho.not]
 tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu
 Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.


ghupin
[ghu.pin]
 kulit kering dari luka
 Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..


kecek
[ke.chek]
 pujuk
 Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...


selului
[se.lu.lui]
 kerap kali
 Selului sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...


meghelop
[me.ghe.lop]
 hampir malam
 Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti, dah meghelop dah nih.. pi balik kaihh..


ghona-ghoni
[gho.na]
 warna-warni
 Ambooii, cantiknya ghona-ghoni baju dia


ghayup
[gha.yup]
 lesap sekelip mata/ terlalu laju
 Ish, puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih.. kot!


ghosek
[gho.sek]
 selongkar
 Apa hang ni, dok ghosek laci meja aku ni..


nyulog
[nyu.log]
 jatuh tersembam/ dibelasah teruk
 Haa, ,baru dia ada akai, kena taboh sampai menyuloq.. kahag sangat!


bulog
[bu.log]
 lapar sangat
 Tak kebulog aku nak makan masakan dia tu..


taboh
[ta.boh]
 pukul/ belasah
 Dengag kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam?


ghelah
[ghe.lah]
 terkoyak
 Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!?


ghunaih
[ghu.naih]
 cungkil/ kupil
 Woi Jat! Hang dok ghunaih apa, tengok jaa dah laa..


geghek
[ge.ghek]
 basikal
 Setiap pagi Zainol kayuh gerek ke tempat gheja!


mod
[mot]
 bawak pembonceng/  penumpang
 Jat dok mod Nuri pi mana tuu...!? Sakan depa noo...


sakan
[sa.kan]
 hebat/ tak sangka
 Sakan jugak Jat ni.. dapat jugak dia si Nuri tu..!


sekeh
[se.keh]
 luku secara sipi
 Ish! Aku sekeh budak Sepol ni.. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.?!


seneghih
[se.ne.ghih]
 selisih
 Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.L hari tu buat tak tau aja!

haaaaa...todiaaaa...macamana...ok tak.....terseliuh tak lidah....lenguh tak gigi awak semua....biasa lah tu...tak kenal maka tak cinta.....hahaha

haaaaa...mana2 awek2 dan balok2 yang nak mempercauple kan diri ngn owang kedah elok la belajaq2....bukan ape...kot2 jumpa mak mertua senang nk sembang...hahaha...bagi2 awek2 cun dan single yang tak berapa paham dan pandai..takpe mai belajar ngan muahammad adam....hihihihihi...sekian la dulu wat masa ni...hihihihi...

Saturday, March 19, 2011

21....surau dan penang....

21.....ada apa dengan 21....sekadar nombor di pinggiran atau salah 1 nombor di dalam susunan nombor...ahh pegi mampos laaa...hahaha...pew la yang aku mencarot neh...dak aih..sebenaqnya aku nk habaq aku dah masuk 21 tahun untuk tahun nih...hahaha,,...perlukah?....ehh pegi mampus la aku nk post ap pon...bloq aku kann..hahaha....dah lepas dah sepasai bab makin jadi tua...

pagi aku jadi 21 tu ..grup jahanam akua ada g trip ke penang...sblom sampai sana aku di beri peluang oleh Allah beriktikaf dalam surau...hahaha...best oooo

bab beriktikaf kat surau umt la paling best...hahaha....aku tau ada hikmah tuhan swuh aku beriktikaf kat surau al irfan tu....antara sbb2 dia:

1-dah lama tak p surau tu...bkan malas naaa..aku dok luaq kot..nala jauh nak merangkak p sana...
2-dah lama tak buat tahajud ...bgun pagi2 tu mmg slalu dah....tapi untuk tgk bola jaa...astagafirullah....rugi2..huhu
3-tuhan nak tunjuk kat aku yang Dia mampu buat apa saja...walaupon rancang pnya la elokkk..packing beg plg awai kot....nak loncat p penang la katakan....
4- berkampung kat surau bersama dengan orang2 yang sabaq kot(mry,joe,apih) 3 orhg hamba Allah ni mmg dikenali ramai sbgai orang yg sangat sabaq....mana penah tengok marah....hahah..kira aku dikra dikalangan pnyabar la kot...hahaha..
5-Allah mulakan 21 aku dengan tempat paling suci ....ada hikmah tuuu....

dah la dulu stakat nih...kang klu aku teruskan kompem mencarot banyak dari melawak....tapi 17 mac 2011 ttp akan ku kenang sebagai ari paling menguji kesabaran.....yang crita kat penang tu malas la plak aku nak wrote kat cni...tak mantap sangat la story tuuu....hakhakhak....

Wednesday, March 2, 2011

Oh hAni!

Hani....Hani...Haniiiiiii...tediaaaaaaaa.....awat ni........hani?..siapakah beliau...adakah awek baru muhammad adam....(aku mmg harap sangatlah)...hihihi...mungkin juga awek orang neh...hihihihi (tidak merujuk kepada sesiapa)....arghhh...siapakah hani nih?...huhuhu....

Inilah hani yang muhammad adam gila kan

Oklah tanpa membuat anda meluat kpd muhammad adam.....hani ialah tajuk slot drama dekat tv 3 nun. Lah cerita kat tv jer ponnn...ingat kan bini no 3 muhammad adam...hihihi....(salah satu harapan juga neh)...hiihihi...
weh ni bukan sebarang cerita bhai...baik punyer nih....hihihi..penoh dengan nasihat dan menyentuh jiwe raga sanubari muhammad adam....jujur cakap lah...ayaq mata jantan aku pon hampir menitis kot dek kerna scene2 yang menyentap jiwa .....

Hani merupakan sebuah drama 13 episod yang berkumandang tayanganya  pada setiap selasa malam jam 9.
cerita mengenai kisah seorang remaja perempuan yg bernama hani lakonan SITI FATHIA ABDUL LATIF.  yang aktif ,periang ,bijak....tambahan pulak sangat cantek (tu yang aku melekat kat tv tu)...hahaha....beliau hidup bahagia disamping keluarga yang happy dan penuh kaseh sayang....mak dia baq hang mantap kot....lakonan rozita che wan (faktor tambahan aku melekat depan tv)..hihihihi...beliau juga disayangi dan dikagumi kawan2 beliau kerna kebijaksanaan beliau dokek sekolah nun.

kawan 2 beliau

family beliau

cenghita ni mulanya aku ingat cinta leleh baq hang....macam crita cinta yang slalu ada kat pasaran nun laaa..tapi meleset kot jangkaan aku....segala pedoman dan nasihat, pgajaran bermula apabila si hani jadi buta selepas pembedahan barah otak beliau...perghhhh start tang tuuuu laaa mula meleleh ayaq mata para pelakon nun (aku dak naaaa).....heeee....hampa bayang tengok laaa..sebelum ni kita bleh melihat muka mak bapak kita, adik2 kita, kawan2 kita.....tiba-tiba....gelap.gelita..haram tak nampak natang apa...uih....kalau aku..mau meraung laaaa... dalam crita ni tunjuk ...hani pelan2 nk trima hakikat dia buta...mcam mana penerimaan kawan2 dia.....penerimaan masyarakat terhadap orang buta.....

cengita ni juga mengetegahkan kehidupan orang2 kurang bernasib baek ni.....ditunjukan pusat2 latihan utk mereka ni.....apa depa buleh buat kat c2....ternyatalah...pabila buta  nihh...bukanlah berakhir kehidupan seseorang tu...nak berakhir bila nyawa ditarik malaikat izrail....yang tu baru berakhir kehidupan seorang manusia....di duniaaaa.......lepas tu ada lagiiiiii.....akhirat la plak...




hani ni buta bukan sebarang buta  chek oi.....dalam diam dok kat pusat latihan tu...dia buleh dok menghafal  quran....hat ni orang kata buta mata celik hati nih....mmg la hampa kata ni drama jaaa ponn...yang muhammad adam emosional dan tekun dok cengita buat apa........mmg la drama tapi hakikatnya mmg ada pon orng buta yang pandai bab2 al quran nihhh...siap buleh jadi tok guru lagi kepada yang dok tebeliak bijik mata nihhh...hang nak kata pa lagiiii....malu wehhhh...sesungguhnya ilmu tuhan tu luas..kalau dia nak bagi...kat sapa pon dia boleh bagi.....

1.3.2011....merupakan episod terakhir drama Hani nih.....wuwuwuuw....tang episod ni aku sentap dan tersenyum la jugak....ada lahh beberapa sbb nya.....

1-Hani berjaya dengan projek Al-Quran braille beliau
2-Hani sempat la jugak berjumpa ngan kekasih pertama beliau en irfan (sweet lahhhhh)
3-Hani meninggal dunia ketika mahu bergerak buat umrah bersama kelurga beliau (mati ktika nak wat bnda baik)


Sesungguhnya....banyak pengajaran yang mmg mengajar aku dalam kehidupan yang aku boleh kutip dan amalkan dari drama nih....insyaallah.....So aku sangat puas hati dengan masa yang aku spentkan utuk drama Hani nih....sejam jer pon....kat maidam ni aku bukan keseorangan melayan crita nih...Amry kira sekutu kuat aku laaa...dia lagi laaa...siap tgk kat internet lagi klu terlepas....hihihi...aku menompang jer...Setakat nih dulu la kot aku mempamerkan kecekapan aku meringkaskan cerita....praktik balik ilmu meringkas karangan form 5 dulu...heeeee....tak puas ati ?...nak tengok?.....klik sini

Saturday, February 26, 2011

aku Hanya seRAngga

Todiaaaaaa pakat dok ghenyeh paaaa...dah memang aku saiz kecik cam serangga....jeles lahhh tuu...hihihi
hahha...tajuk kat atas tu ada skit2 la kena ngn soal hati aku kali nih.....aku mulakan yeaaa...ni luahan perasan tau!

Kadang2 aku pon tak  pasti kenapa dan mengapakah dri aku ni suka sangat tolong owang.....ye la owg dlu2 ada kata buat baek berpada2..buat jahat jangn sekali (wat byk kali buleh kot)...hihihi....aku rasa aku ni cam bidan terjun pon ada.....tau dak natang pa tu? ...hampa ni BM buleh brapa dulu nih?....bidan terjun tu mcam the last man hope laaa....kira abes terdesak bru guna....habes takda owg bru pgil....awat aku rasa camtu ek....adakah muhammad adam ada terasa hati dengan sesiapa?.....mungkin juga  muhammad adam rasa marah dengan sesiapa?.....ermmmmmm sebenar nya aku pon tak tau dengan conditioner diri aku nih....

yelaaaaaaa....bila time susah...takdo nombor laen dah nak di dail nyo....mmg nombor den laaaa ....tapi time nak g bersuka riang ria....ermmmmmm....haarammmmm.....sampai nak berahsia kot...huhuhu...kalau tak nk ajak pon tak mengapa.....tapi sampai nak berahsia bagai apa cer kannn...sampai ada tu...tipu menipu tertipuuu pon adaaaa...hurmmmmm.....aku disini sedar siapa aku di mata mu.....aku juga manusia bisa...tipulaaa kalau aku ckap aku tak terasa langsung kaaannnn..tapi nk buek camno.....aku hanya serangga.....

memang laaa aku tak leh paksa2 owang tu ..owang ni..report kan semua aktiviti beliau kat aku...masak la klu camtu...'egat ekau omak den ko'.....munkin itu akan terlintas dipikiran beliau kann...tapi at least kalau ada soalan, jawab lahhh....ni berputar alam bagai nak rak....huuhuhuhu....nk kover dari trkantoi la kononya....hurmmmm.....aku hanya serangga...

uih mmg terasa la sikit kat benak hati niii.....beliau buat muhammad adam cam pencacai jerr...bkan nak ungkit segala pertolongan (yang tak seberapa tu).....tapi beragak laaaa...susah ko cari aku.....klu senang, ko cam tak kenal aku pon adaaa......hurmmm...tapi aku tetap akan positif kan diri aku neh utk tolong orang2 macam beliau......walaupon sedar aku ini hnya kan kelihatan ketika susah beliau...dan hilang menyepi ketika senang dan gembira beliau.....aku hanya serangga....

todiaaaaa...muhammad adam oi...sentap la plak kali kan...hahha...aku ingat aku mmg kebal dgn sentap menyentap neh...tapi makin meningkat umur makin halus plak hati ni aku rasa.....sket2 nk sentap...sungguh kot....dulu masa haluih2 dulu...sket tak heran kat org....la nehhhh..bukan maen....slah cakap..sentap...salah kelaku ....sentap....apa buleh buat.....ni prasan ni...tuhan yang bagi....so muhammad adam kenalah control yeaaa.....INSYALLAH...tak puas hati?....jom la bertumbok!