JANGAN DINANTI PADA YANG TAK SUDI, JANGAN DITUNGGU PADA YANG TAK MAHU

Sunday, September 6, 2015

Terima Kasih

Terima kasih pernah datang lalu menghilang
Terima kasih pernah ada lalu tiada
Terima kasih pernah menghibur lalu kabur
Terima kasih pernah dekat lalu menjauh

Thursday, October 30, 2014

Hilang

Biarkan aku hilang
Hilang dari mata kalian
Hilang dari hati kalian
Hilang dari minda kalian

Apa guna di sini jika datangku tak diendah
Apa guna di sini jika suaraku tak didengar
Apa guna di sini jika hadirku tak disapa

Tersisih bukan lagi mimpi
Terabai bukan lagi cereka
Terbuang bukan lagi fantasi

Biarkan aku pergi
Menghilang buat seketika
Atau mungkin buat selamanya

Wednesday, August 13, 2014

Miss u

Bagaimana bisa ku melupakanmu
Pemilik wajah yang meruntun di kalbu
Sekali tersenyum berzaman ku rindu
Dalam lena masih juga mimpikanmu.

Still miss u like another day.
Happy birthday to u.




Monday, March 24, 2014

A,B,C,D.....


A,B,C, dan D kawan satu sekolah.
Mereka pada awal tahun tidak mengenali satu sama lain.
Setelah masuk tahun 3 mereka semakin intim.
Ke sekolah bersama, ke kantin bersama malahan ke tandas juga bersama.
Mereka merupakan study group yang paling power.
Mereka umpama adik beradik kembar.
Rakan-rakan mereka ada yang dengki dengan keakraban mereka.
Dalam keakraban antara mereka, A akan partner bersama C manakala B sentiasa bersama D.
Mereka akan sentiasa membackup pasangan masing2 jika berlaku pergeseran sesama mereka.

Ada satu tragedi yang memilukan berlaku.
Tragedi ini telah merosakan hubungan baik diantara mereka.
A berasa dirinya dikhianati apabila C seringkali bersama dan bergurau senda bersama B dan D.
A berasa dirinya keseorangan apabila C tiada apabila diperlukan.
C,B dan D tidak menyedari akan perasaan A yang makan hati dengan keakraban mereka.
A cuba menenangkan diri dengan cuba mengikat persahabatan dengan kawan lain.
Antara kawan A yang dilihat intim bersama ialah E, F,G dan beberapa orang lagi.
C,B dan D menganggap itu perkara biasa. Pada hemat mereka A adalah seorang peramah.
Tetapi pada A itu ialah satu jalan untuk menjauhi C,B dan D.

Setelah sekian lama A kelihatan hilang dari radar persahabatan C,B dan D.
A seringkali memberi alasan untuk mengelak bersama C,B dan D.
Lama kelamaan hubungan mereka berempat kian renggang dan jarang berkomunikasi.
C,B dan D akhirnya semakin intim bersama meninggalkan A.
Bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan A mereka menjemput H untuk menyertai mereka.
Kehadiran H ternyata memberi impak kepada kumpulan mereka.
Apa yang C,B dan D lakukan bersama A dahulu. Mereka juga lakukan bersama H.
Malahan banyak perkara baru dilakukan bersama.
C, bagaimanapun berasa kurang selesa dengan ketiadaan rakan baiknya, A

Pada suatu hari A menghubungi C, menyatakan masalah yang dihadapi.
A mengharapkan sokongan C untuk menyelesaikan masalah pelajaran, Matematik dan Sains.
C yang merupakan pakar dalam bidang itu dan juga partner terbaik A terus membantu.
C menganggap itu peluang terbaik untuk menyatukan semula hubungan bersama B dan D
C seringkali membantu A dalam menyelesaikan apa jua masalah.
Malahan dalam memilih menu di kantin sekolah C menjadi rujukan A, agar dapat makanan seimbang.
Tindakan C yang kembali akrab bersama A menimbulkan rasa tidak senang B dan D.
H kelihatan tenang dan relax.
B dan D seringkali mempersoalkan kehilangan C yang seringkali bersama A.
C hanya mampu diam tanpa memberi alasan.
Kerana C yakin niatnya hanyalah untuk menyatukan mereka semula.
H tetap dengan pendirian untuk tidak ikut campur urusan A,B,C dan D.

Kedegilan C yang terus bersama partner terbaik, A menyebabkan B dan D seringkali memulau C.
B dan D sering merancang sesuatu tanpa pengetahuan C.
B dan D mengajak H berkomplot bersama mereka.
H dalam diam menjadi informer kepada C.
Untuk lebih menyakitkan hati dan mengajar C, B dan D turut mengajak kawan2 H untuk memulau C.
Antara kawan2 H ialah I, J, K dan L
Banyak perkara B dan D bersama H,I,J,K dan L lakuakn tanpa menghiraukan C.
Antaranya ialah, ke kantin sekolah bersama, belajar bersama dan ke bilik guru bersama.
C berasa kecil hati, namun apakan daya dia tetap bersama A.
Kerana niatnya murni hanyalah untuk menyatukan mereka berempat tapi disalah ertikan.

C juga pernah diberi pilihan oleh A dan B,D agar memilih untuk memihak kepada siapa.
Banyak situasi yang menyebabkan C terpaksa memilih antara A atau B dan D.
Antaranya:
Mahu ke bilik guru bersama siapa.
Mahu membantu siapa dalam menjawab  Matematik dan Sains.
Mahu membantu siapa dalam memilih menu di kantin.
Mahu datang ke sekolah bersama siapa.
Untuk menjaga hati kawan baik dan mengeratkan kembali hubungan,
C kadangkala bersama A, kadangakala juga bersama B dan D.
Tetapi tindakan beliau lebih mengeruhkan keadaan.
A dan B,D menganggap C adalah serampang dua mata.
C seringkali di kritik dan di maki apabila bersama A atau B,D.
Namun begitu C tetap bersabar kerana misinya mengeratkan kembali mereka berempat belum selesai.
C dilihat lebih setia bersama A, manakala hubungan bersama B dan D kian renggang dan berjauhan.

Setelah beberapa tahun selepas UPSR tamat....

Sudahnya C telah dipulau oleh B dan D.
Manakala A pula telah lama tidak bersama C
C hanya mendengar khabar dari jauh mengenai A
Mereka sudah tidak seakrab dulu.
Seakrab ketika mana A memerlukan C dahulu.
Seakrab sehingga C sanggup membelakangkan B dan D semata untuk bersama A.
Setelah mendengar khabar bahawa A kini telah ada buah hati, C kurang menghubungi A
Khuatir akan menganggu hubungan A bersama buah hatinya.
Keadaan B dan D hanya dapat dipantau oleh C melalui infomer yang setia, H

Walaupun berjauhan namun C tetap mengambil cakna tentang A, B dan D.
Apa yang dilakukan oleh A, B dan D diketahui C.
C akan berusaha mencari maklumat terbaru tentang sahabat baiknya itu.
Sehinggalah suatu hari C mendapat maklumat bahawa A, B dan D ada berhubung.
Berhubung dengan mesranya.
Berhubung seolah tiada apa yang berlaku diantara mereka ketika sekolah rendah dahulu.
Berhubung seolah mereka tidak pernah bermasam muka.
C agak terkejut, kesal dan gembira dengan maklumat yang baru diterimanya.
Perasaanya bercampur-baur.
Terkejut kerana perselisihan faham antara A dan B,D yang berlarutan kini seolah tiada lagi.
Kesal kerana sia-sia C korbankan persahabatan diantara B dan D, semata membela A.
Dan semestinya gembira dengan hubungan baik diantara A, B dan D.

Walaupon kini C seolah tiada dalam sejarah hidup A,B dan D namun beliau gembira dengan apa yang dilakukan dahulu. Pengorbanan, kesusahan dan usahanya mengebalikan kejernihan dalam persahabatan kini berbalas.
Kini C tidak lagi bersedih dan bermuram namun tetap jauh di sudut hatinya ingin bersama semula kawan-kawanya itu. C hanya mampu berdoa agar A, B dan D dapat menerimanya seperti dahulu.

C yang terbuang.











Tuesday, December 24, 2013

Setahun Bersamamu

Hai korang

Sory lama tak update. Abam sikit sibuk juga lah. Bukan saja2 tak update tau. Sibuk plus takda idea juga lah. Ok abang rasa nak cerita pasal apa pon abang tak tahu juga lah. Abang sekarang tunggu bola jugalah, game team abang, Chelsea lawan itu Arsenal ini pagi lah. Ok dah setel bab intro.

Ok abang nak bagitahu yang sebenarnya pada 16 December 2013 yang lalu dah setahun abang bekerja. Oh pejam celik, dah 365 hari abang bersama World Fish Centre. Alhamdulilah mereka mahu kan khidmat abang yang tak seberapa nih selama setahun. Tapi abang ni kadang2 nak lah jugak bertukar angin kan. Ialah dengan gaji yang kecil (tidak setaraf ijazah), suasana kerja yang bukan abang idamkan (kerja dalam pejabat, formal dressup, ada awek comel kat tempat kerja). Tapi bila abang kenangkan nasib abang dengan orang lain, ternyata abang untung sangat dapat kerja kat sini tahu. Tahu apa yang untungnya? Berikut disenaraikan keuntungan abang bekerja di World Fish. Tapi korang janganlah jeles tahu. Ini dinamakan rezeki. kehkehkeh...

1-Kerja dalam hometown abang sendiri dan tak kan mungkin ditukarkan.
2-Selalu ada untuk ibubapa abang, dan abang pon selalu ada mereka. Alhamdulilah.
3-Cuti, off petang ikut suka hati abang. Yang paling best cuti dahulu baru isi form. kehkeh
4-Makan, minum, tempat tinggal abang tak perlu dibayar. Alhamdulilah.
5-Gaji abang memang tak terganggu dan 100% untuk abang dan kawan2 abang. kehkeh
6-Aktiviti kerja yang berbeza untuk setiap hari, sangat bagus dan mengelakkan kebosanan.
7-Selalunya pagi je abang sibuk di tempat kerja, petang selalu abang relax dan on9. ihihihi
8-Abang pergi keja tanpa perlu iron baju, dressup kemas2. Iyelah abang kan takda bini lagi. Sapa nak iron?
9-Abang kerja office hour, Jumaat Sabtu cuti. Setakat nih hujung minggu abang tak diganggu lagi.
10-Tempat kerja abang tak da awek. So abang tak lah perlu control sangat..kehkehkeh (kecewa sangat).

Ok lah abang rasa dah banyak sangat nih. Abang tahu ada yang baca nih tengah cebik muka dan ketap bibir sebab jelous dengan abang kan...kehkehkeh. Alaaa ni semua rezeki untuk abang lah. Abang pon sebenarnya dok cari jugak kerja lain, ialah gaji kat sini tak mampu nak buat abang menyunting bunga lagi, tapi abang dah tergedik-gedik nak kawin dah nih. So abang kenalah cari kerja yang menawarkan gaji yang selesa buat anak bini abang kan. Nak2 pulak zaman abang nih semua demand tinggi2 hantarannya. Kalau korang ada yang bawah rm10000 bagitau lah abang k. kehkehkeh. 

Buat masa ni abang akan terus berkhidmat untuk WFC. Banyak pengalaman dan ilmu yang abang belajar kat sini. Abang bersyukur sangat. So setakat ni dulu abang punya coretan hati. 

''Good, Better, Best. Never let it rest. Until your good is better and your better is best''

Friday, November 1, 2013

Hilang Bercuti, Senang Hati



Assalamualaikum pembaca sekalian

Misteri sangatkah kehilangan gwa pada minggu lepas? Takda yang buat report polis pon, so tak payah nak menggelabah sangatlah kan. Hahaha. bukan apa, gwa cam bernafsu sikit nak explain kehilangan minggu lepas sebab macam ada yang bertanya. Tapi tanya diri sendiri la kot. kehkehkeh. Ohh terharu sangat dengan keprihatinan semua. (puihhh bajet artis mengandung pulak)

Ok lah gwa taknak intro panjang sebab gwa ada benda nak story telling. Ala cerita gwa korang dah bleh jangkakan dah. Kalau tak emo sorang2, cerita pasal gwa bercuti, tak pon cerita pasal event yang berlaku kat gwa. Tu jelah mampu. Tapi ni kan blog gwa, ehhh suka hati gwa lah kan..kehkehkeh. So hadaplah jelah k. This is my report about my disappearance.

Pada 24 Oktober yang lalu gwa telah bertolak ke Shah Alam ( sory akak master, gwa tak roger masuk tempat lu). Tujuan gwa ke sana adalah untuk menghadiri majlis konvokesyen BFF gwa dari sekolah rendah lagi. Ok tu  jelah ceritanya. kbai. hahahahahaha

Sebenarnya majlis konvo tu hanyalah penyebab gwa sampai sana je, sebab utama gwa teringin nak ke sana adalah untuk berjumpa kesayangan-kesayangan gwa lah. Ahaaaa ramai la maknanya tu. Ialah hidup bujang ditambah pulak single nih boleh lah nak sayang sana sayang sini kan. Kalau dah berbini, berlaki, berBF, berGF nanti dah susah dah. Oppssss. Ada hat terasa ka? dak aih tak kata kat sapa ponn naaa....

So gwa p Shah Alam selama 3 hari jugak lah. Konvo BFF gwa hari Sabtu. Konvo BFF gwa kat UPM. haaaa tak ke pelik konvo kat UPM, Serdang tapi lepak Shah Alam. Alaaaa biasalah, penginapan free. kehkehkeh. Ehh gwa jumpa abang kawasan dulu tau nak lepak situ, Haziq. Tapi kak long kawasan tak sempat jumpa. kehkehkeh

Event semasa lawatan gwa tu banyaknya bergambor jelah mampu. Tapi gathering dengan kawan2 lama yang paling berharga sebenarnya. Sebenarnya kawan2 yang pergi konvo nih adalah dari sekolah menengah. Aku dengan diorang 3 tahun jelah dari F1 sampai F3, tapi kitaorang punya kimia macam keluar dari perut ibu yang sama. todiaaaa nak habaq bagi.

Kitaorang semua sekali 5 orang beronggeng dari pagi konvo sampai lah ke malam hari. Seronok sangat walaupon penat tapi puas hati baq hang. Nak2 lagi bila ada bunga penyeri dalam kumpulan tu. tu je nak bagitau. kehkeh.

Lepas je abeh BFF gwa keluar dewan kitorang terus shoot gambar non stop tahu. Kira jadi macam model spender pon ada gak sket terasa. BFF gwa kuar dewan agak tengahari la jugak. Kami shoot dalam UPM jap. Alaaahai beza betul dengan UMT. Banyak tempat trademark kat UPM nih. Petang tu kami lepak Seoul Garden, makan situ sampai boroi. Tapi gwa cam biasalah. macam takda beza pon..hahaha. Pastu malam kami lepak Putrajaya, cantik lampu2 kat situ. Dengan ketiak belengas peluh, kami relax je shoot kat situ. hahahah. Pastu balik Shah Alam la. Bunga penyeri yang dua orang tu kami drop kat UPM.

Then esoknya, kami kembali ke UPM sebab BFF gwa nak pulangkan jubah konvo yang dah macam belacan gwa tengok. Mana taknya sampai 5 orang pakai buat posing. Sebelum hantar kami bergegas shoot kat tempat shooting cerita yang kononya mahsyur dari novel hingga lah ke filem, Lagenda Budak Setan. Kat pokok atas bukit tu. Gwa tak tengok pon cerita tu (serius). Lepas puas berpanas kat atas bukit tu, kami drop lah jubah konvo. Then selesai sudahlah percutian gwa pada kali ini. Tu jelah cerita misteri kehilangan gwa. Cerita banyak tak guna(padahal dah malas menaip), biar gambar berbicara.

 Rolling!

Have meet my friend!


Pelakon utama, Shukor (BFF)
23 tahun
Single
Tunggu Posting
Kg Kelubi, Jitra

Pelakon lagak ngeri, Khairil
23 tahun
Ada GF
Kerja Astro
Nismilan (baru pindah)

Pelakon tambahan, Khairulnisa
23 tahun
Ada BF
Student UPM
Veterinar to be
Jitra

Pelakon tambahan, Huda
23 tahun
Single (ramai dah kena reject)
Student UIA
Lawyer to be
Jitra

Hero,pengarah,direktor, Am
23
Bekerja
Single, Bujang
Jitra

Sesi shooting time

Shukor family and friend

Sweet dan manis

Belakon cukup mau.

Masa ni kali ke 10 ulang alik amik makanan, baru ingat ada kamera.
Bina dialog dari gambar ini.

Cover album
Pokok Top, Lagenda Budak Setan

Lagenda Budak Jitra


Lagi lagenda
suka Huda, bila gambar dia menjadi

Pertandingan lambung motar

Kalau guna kodak, memang habeh kat hang sorang ja nak shoot scene ni.

maen wau ka?

Nice and perfect
So setakat nih dulu pertemuan gwa dengan kalian. Terima kasih buat yang sudi membaca dan menghayati kisah bakal kenangan gwa ni. Thanks juga buat Shukor, Khairil, Huda dan Nisah kerana sudi melayan kerenah gwa sepanjang datangnya gwa ke Shah Alam dan Serdang. Sesungguhnya gwa bahagia dan gembira yang amat sangat bila bergather dengan kalian. Assalamualaikum.

 ''Saya bahagia disini. Moga awak juga bahagia disana''




Monday, October 21, 2013

Beku Bukanlah Berbeku

Assalamualaikum

Sekian lama belog ini tidak terusik dek kerana kesibukan menjengah. Bukan tiada idea, bukan jua dilupakan tetapi apakan daya, malas.

So, cerita kali nih hanya lah sebagai membuktikan belog ini masih lagi bernyawa dan wujud untuk ditatap dan dibaca.

Ceritanya tidaklah segarang belog pinces, juga tidaklah sepuitis sajak nasihah tentang ibu, dan tidaklah semulia nasihat pinky.

Kisahnya hanyalah sekadar, cuti gwa dibekukan selama 2 minggu gara-gara bini bos gwa bersalin. Ya itu saja. Tetapi sesalannya hanya gwa yang rasa. Mana tidaknya dengan tinggal beberapa hari lagi tahun 2013 berlalu, baki cuti gwa masih ada 19 hari. Cuti sakit pula ada lagi 19 juga. Baki cuti tidak boleh diforwardkan. Rugi dah sepasal, yang paling menghiris hati gwa, time2 nih jugaklah kawan-kawan gwa bergraduasi. Niat dihati ingin meraikan mereka, tetapi apakan daya.

Walaupon hanya 2 minggu dibekukan, tetapi timingnya sungguh mengecewakan. Agaknya inilah erti pengorbanan buat ku pada kali ini. Ujian tuan kepada hambanya. Gwa pasrah dan berserah.

Maafkan gwa andai tajuk entry sangat menyakitkan hati kalian. muhehehehe. Tak berkait langsung

In God We Trust

Assalamualaikum